Kryštof Chamonikolas • 25. ledna 2004
Stravovaní studentů ve Velké Britanii
Vzhledem k připravovaným změnám provozu menz (včetně snížení jejich počtu) na naší univerzitě jsme požádali Kryštofa Chamonikolase o příspěvek týkající se stravovaní studentů ve Velké Britanii...
Stravování studentů na University College London a ostatních britských vysokých školách je vyřešeno poměrně nešťastným způsobem. Obdoba obyčejných českých menz, kde by se ve velkém vařil relativně slušný výběr levných jídel, v Britanii prakticky neexistuje. Dotace na stravování nejsou žádné a univerzita sama obvykle žádná stravovací zařízení neprovozuje. V rámci campusu existují menší samoobslužné jídelny typu „fast-food“, v nichž je výběr jídel a „kultura stravovaní“ obvykle horší než v českých menzách. Tyto bufety provozuje soukromá firma nebo studentská unie (místní studentské odbory hájící zájmy studentů – z provozovaní stravovacích zařízení plyne část jejich příjmů).
Samotné jídlo v těchto jídelnách je na britské poměry relativně levné (3 až 4 libry, tj. 140 až 190 Kč), ovšem cena nezahrnuje nápoj ani polévku a výběr jídel je každý den téměř stejný - obvykle jedno masité a jedno vegetariánské jídlo a několik smažených polotovarů typu hamburger; k tomu si zákazník volí jako přílohu hranolky, rýži, případně pečené brambory. Dohromady s polévkou a nápojem oběd vyjde na 5 až 6 liber (tj. 230 až 280 Kč). Student v Británii si vydělává průměrně 5 liber na hodinu, na zakoupení výše popsaného obědu tedy musí pracovat asi 1 hodinu – což přibližně odpovídá poměru mezi nedotovanou cenou obědu v české menze či školním „bufetu“ (50 až 60 Kč) a běžným hodinovým výdělkem českého studenta.
O tom, jak to je s cenami potravin v obchodech a s vařením na koleji, napíšu v příštím příspěvku.