Rychlost zavádění reforem připomíná rychlost přepadení banky, prohlásil na demonstraci prorektor Štech

14. prosince 2011

14. 12. 2011; autor: Petra Köpplová, Helena Stinglová, rubrika: i-Forum informuje

Zásadní nesouhlas s návrhy věcného záměru zákona a vysokých školách a finanční pomoci studentům přišlo ve středu 14. prosince před MŠMT vyjádřit několik stovek studentů a pedagogů. Protestní akcí podpořili stanovisko Rady vysokých škol a České konference rektorů k oběma předkládaným návrhům.

Jako první na protestním setkání promluvil zástupce Studentské komory Rady vysokých škol Mgr. Miroslav Jašurek. „Přestože jsme ministerstvu školství předložili různé jiné návrhy, nevzalo je na vědomí. Předpis je natolik nekoncepční, že je potřeba ho odmítnout,“ prohlásil Jašurek. „Budeme se asi tady scházet častěji,“ podotkl.

Na demonstraci dorazilo několik stovek lidí. „Přišla jsem, protože nesouhlasím s placením za studium na vysokých školách. Je nás tady z fakulty víc a přišli i naši vyučující,“ řekla studentka HTF Evka.

Někteří z demonstrantů dorazili i s transparenty. Kdo je neměl, mohl si je vyrobit přímo na místě, organizátoři akce zájemcům poskytovali malířské barvy i kartony. Účastníky protestu pak vyzvali, aby transparenty přilepili přímo na budovu ministerstva. Pod tabulkou označující úřad se tak objevily plátna a kartony popsané různými hesly. Pracovník úřadu však po dohodě s policií ostře vyzval demonstranty, aby transparenty z budovy odstranili.

Připravovanou novelu vysokoškolského zákona odmítl při svém vystoupení před úřadem ministra Mgr. Josefa Dobeše i prof. doc. PhDr. Miroslav Petříček, Dr., CSc., z FF UK. „Celá funkce vysokoškolského senátu je okleštěna. Záměr zavést školné je nepromyšlený, hloupý,“ vyjmenovával nedostatky připravované legislativy.

Prof. doc. PhDr. Miroslav Petříček, Dr., CSc.

Připojil se k němu i prorektor UK prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. „Rychlost zavádění reforem připomíná rychlost přepadení banky,“ podotkl.

Demonstranty přišel podpořit i děkan FF UK doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., který v reakci na projev prorektora Štecha prohlásil:„Možná už jsme ohledně zákona o vysokých školách za hranicí reálné diskuse s ministerstvem, asi to překročilo všechny hranice připomínkování,“ prohlásil. „U nás na fakultě se v současné době aktivizují akademičtí senátoři a připravují se věci, které budou směřovány do veřejného prostoru. Připojujeme se, protože je nutné do veřejného prostoru promluvit,“ zdůraznil.

Projevy řečníků několikrát proložila studentka FF UK svými písněmi. Speciálně pro tuto demonstraci navíc složila protest song.

Za Akademický senát UK na setkání promluvil Mgr. Samuel Zajíček. „Výsledek, který máme dnes před sebou, je něco mezi pejskem a kočičkou zahraničních předloh, které ale u nás nemohou fungovat. Ve chvíli, kdy bují korupce, kdy lidé nevěří své politické reprezentaci, se obávám, že tyto reformy fungovat nebudou a povedou k destrukci celého systému,“ pohrozil.

Prof. Ctirad Pospíšil, Th.D., z HTF svůj projev zakončil ostrými slovy. „Napadá mě jediné slovo, které bude zaznívat stále častěji – defenestrace, defenestrace, defenestrace.“






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.