BARBARA ČECHOVÁ • 7. září 2004

V Irsku je studium drahé


Studenti si většinou musí na svou školní docházku přivydělávat


Během posledních deseti let prošlo irské hospodářství transformací. Z ekonomiky zaměřené na zemědělství a průmyslovou výrobu se přeorientovalo na silného hráče v technologiích a sektoru služeb.


Irsko láká studenty hlavně kvůli možnosti zdokonalit si angličtinu. Zuzka Šmilauerová, která v irském Limericku studovala právo, by tuto zemi doporučila kvůli přátelské povaze Irů. Na rozdíl od Angličanů, které zná ze svého jazykového pobytu, se prý Irové baví i s cizinci.

Bydlela ve studentské vesničce v malém domku spolu s dalšími sedmy studenty. Čtyři nájemníci byli Irové a tři stejně jako Zuzka přijeli v rámci programu Erasmus Sokrates. Byli tak přirozeně integrovaní mezi místní. Limerick je prý nebezpečné město, jsou tam často rvačky, říká se mu "stab city" (stab - angl. zapíchnout). Sama to však vůbec nepocítila.


Jiné průběžné hodnocení


Úroveň výuky považuje Zuzka za velmi dobrou. Studium jí tam vyhovovalo lépe než na pražských právech. V Irsku je povinná účast na seminářích. Studenti chodí připravení a diskutují. Zkoušky v Irsku neprobíhají formou "víš, nevíš", ale studenty testují písemně. Jako všude v angloamerické kultuře se píšou eseje, ve kterých studenti mají prezentovat vlastní názory. Studium se liší od studia u nás především systémem průběžného hodnocení. Celková známka vychází nejen z výsledků závěrečného testu, ale hodnotí se i docházka do seminářů, aktivita a výsledek eseje.


Astronomické školné


VIrsku studenti končí střední školu v sedmnácti, pak navazuje čtyřleté bakalářské studium. Následné magisterské studium je považováno za postgraduální. Irsko je malý ostrůvek, proto tu najdeme pouze čtyři univerzity. University of Dublin (Trinity College), National University of Ireland - NUI, University of Limerick a Dublin City University. Univerzity nabízejí programy pro denní i dálkové studium. Kromě univerzit působí v Irsku dvanáct technických institutů, jež vypisují kurzy obchodu, strojírenství, technologie, přírodních věd a zdravotnictví. Největším problémem je školné. Za akademický rok se pohybuje od 7500 do 19 000 eur (cca 200 až 600 tisíc korun!). Stipendia udělují univerzity bohužel jen velmi zřídka. Získáte jej pouze v rámci mezivládních dohod, o nichž informují zahraniční oddělení fakult (Erasmus Sokrates) nebo Akademická informační agentura v Praze. Existují také soukromé stipendijní programy, jejichž přehled shromažďuje National Grant Awarding Agency. Všechny stipendia jsou však krátkodobá, a pokud by zde někdo hodlal vystudovat celou školu, musí počítat s placením velkých částek.


Jak hledat práci


Pro Čechy je Irsko drahé. Ve srovnání s tuzemskými poměry třikrát až čtyřikrát. Pivo v hospodě stojí mezi čtyřmi a osmi eury. Studenti si většinou nejen chtějí, ale i musí přivydělávat. Jaké mají možnosti? Nejčastěji nacházejí práci v restauracích, barech, kuchyních, rychlých občerstveních, pekárnách a supermarketech. Hodinová mzda by podle místních zákonů neměla klesnout pod 6,90 eura. Zuzka však vypráví, že pracovala v recepci hotelu za šest eur na hodinu. Byla spokojená se studentským servisem univerzity, který zprostředkovával nekvalifikovanou práci. Když přestala práci na recepci stíhat, okamžitě sehnala uklízení za 7,50 eura na hodinu, kde měla flexibilnější pracovní dobu.


Informatici a zdravotní sestry


Irsko má však zájem i o kvalifikované odborníky. Žádaní jsou především specialisté v oblasti informační a výpočetní technologie, diplomované zdravotní sestry, technicky vzdělaní pracovníci a pracovní síly v pohostinství. Práci lze hledat buď na základě inzerátů uveřejněných v novinách, nebo na webových stránkách. Můžete také využít program Jobs Ireland Programme na internetu nebo kontaktovat některou z personálních agentur, které se prací v Irsku zabývají. Pokud se rozhodnete pro personální agenturu, čeká vás nejdříve pohovor (podle požadavků irského zaměstnavatele) a prověření vaší angličtiny. Následuje telefonický hovor s personalistou firmy v Irsku. Poté už uchazeč jedná přímo s ředitelem daného podniku.

Další možností je vydat se do ulic a ptát se na místo osobně. Potenciální zaměstnavatel vás většinou nechá vyplnit žádost o místo a vezme si na vás kontakt (v lepším případě vás vezme ihned na zkušební směnu). Mzda se vyplácí každý týden a v hotovosti. Průměrný plat středně vzdělaného člověka se pohybuje okolo 15 000 eur za rok.

Autorka je šéfredaktorkou časopisu StudentIN cechova@studentin.cz


***


Užitečné webové stránky


http://www.unison.ie/loadza/ (zaměstnání v Irsku, inzeráty všeho druhu tříděné podle kategorií)


http://www.skillsgroup.ie/ (práce v Irsku)


http://www.richmond.ie/ (práce v Irsku)


http://www.recruitment-online.com/ (práce v Irsku)


http://www.highskillspool.ie/ (práce v Irsku)


http://konnex.wz.cz/ (au-pair v Irsku, studium angličtiny, práce pro zdravotnický personál)


Od května nepotřebujeme do Irska vízum ani pracovní povolení





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.