3. února 2012

Poslechněte si záznamy ze shromáždění akademické obce UK - Projev proděkana prof. JUDr. Jana Kuklíka, DrSc.

Vážení hosté,

připadl mi úkol velmi krátce promluvit za vedení Právnické fakulty, tedy za hostitele. Právnická fakulta poskytla tuto místnost, doufám nejen proto, že Collegium Maximum je jedna z největších poslucháren na Univerzitě Karlově, ale také proto, že má pro univerzitu svůj historický význam, a proto, že Právnická fakulta jako jedna z největších fakult univerzity a jako fakulta, která se zabývá právem a spravedlností, má co říci právě k návrhům věcných záměrů dvou zákonů, které jak si ještě ukážeme v dalších vystoupeních a v diskusi, svou kvalitou určitě nedělají právu dobré jméno.

Naposledy jsem viděl tuto místnost takto zaplněnou po 17. listopadu 1989, tedy v době, kdy se formovalo pojetí akademických svobod, které jsou právě návrhem nového vysokoškolského zákona v ohrožení. Myslím si, že je poměrně symbolické, že se dnešní akademická obec bude zabývat touto důležitou otázkou právě zde.

Je tady ještě jeden důvod – vedení Právnické fakulty, její vědecká rada a akademický senát se detailně zabývaly oběma návrhy věcných záměrů a podrobily je důkladné analýze a kritice. K tomu bych si pak ještě dovolil vrátit se v následné diskusi.

Zbývá mi popřát, abychom dnes dospěli k nějakému konsenzuálnímu závěru. Je to důležitý okamžik na cestě ke smysluplné reformě vysokých škol.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.