6. února 2012

Studenti chtějí na koleji posilovnu a taneční sál

6. 2. 2012; autor: P. K.; rubrika: Studenti

Posilovnu a fotbalové hřiště, ale překvapivě i taneční sál postrádají studenti především MFF na koleji v Troje. Na chybějící možnosti sportovního vyžití se v dotazníkovém šetření ptala 1400 obyvatelů koleje 17. listopadu jejich Kolejní rada.

„Kdyby chtěli posilovnu jen ti, co vyplnili anketu, tak by jich pravidelně chodilo přes čtyřicet, a to rozhodně stojí za to zkusit něco udělat,“ uvedl člen Kolejní rady Jan Musílek. Posilovnu by na koleji uvítalo téměř 60 procent respondentů ankety.

člen Kolejní rady Jan Musílek

V současné době tedy čeká Kolejní radu vyjednávání s vedením koleje a vedením Kolejí a menz, ovšem v případě, že by s požadavkem neuspěla a v rozpočtu se nenašla potřebná částka, rada plánuje oslovit univerzitu, popř. soukromý sektor.

„Tak velké centrum, jako je na Strahově, se nám vybudovat nepodaří, protože na koleji není ani tolik místa. Víme o jedné místnosti, kam by se mohla posilovna umístit. Nepočítáme s jejím zpřístupněním veřejnosti, ale zvážíme možnost nabídnout pracovníkům MFF z protější budovy přijít si zacvičit,“ uvádí Musílek. Kolej s přibližně stejným počtem obyvatel, jako má Špindlerův Mlýn, přijde s plánovanou stavbou Fakulty humanitních studií o nedaleké volejbalové hřiště a hřiště na basket. „Zatím se snažíme vymyslet nějakou náhradu, ovšem v plánech se zatím se sportovištěm nepočítá,“ uvádí zástupce Kolejní rady. Pozemky v blízkosti koleje patří navíc Praze 8, což by případnou výstavbu univerzitního sportoviště zkomplikovalo.

Aktivita rady už ovšem slaví první úspěchy – před nedávnem se otevřel v prostorách koleje krámek s potravinami. Do té doby museli studenti stejně jako za sportem, tak i pro nákup do nedalekých Holešovic. „Začít posilovnou v menším měřítku by bylo reálné, prozatím nemáme kvalifikovaný odhad, ale předpokládáme, že kolem dvě stě tisíc korun by se mohly náklady pohybovat,“ doplňuje Musílek. Po předpokládané počáteční investici by se vstupné od studentů používalo na údržbu a dokoupení dalších strojů, stejně jako tomu je na Větrníku nebo v případě posilovny na Jednotě. Kolejní rada by na základě požadavků dotazníkového šetření chtěla znovu obnovit půjčovnu sportovních potřeb. Po odchodu posledního správce se nepodařilo najít nového a věci leží prozatím ladem.

Ankety se zúčastnilo pět procent obyvatelů koleje, což se možná na první pohled nezdá moc, ale pokud se to porovná s ostatními kolejemi, tak je číslo téměř srovnatelné s volební účastí do Kolejních rad.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.