16. února 2012

Podpořte akce Týdne neklidu, vyzývá Studentská komora Rady vysokých škol

16. 2. 2012; autor: Helena Stinglová, Petra Köpplová; rubrika: Téma

Studentská komora Rady vysokých škol ve čtvrtek vyzvala všechny studenty i akademické pracovníky, aby se připojili k akcím, které připravují jednotlivé vysoké školy pro tzv. „Týden neklidu“ na přelomu února a března. Cílem shromáždění a happeningů konaných během tohoto týdne je informovat o současné podobě věcných záměrů zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které většina reprezentací veřejných vysokých škol odmítá.

Ve středu Studentská komora Rady vysokých škol jednala o věcných záměrech s ministrem školství Josefem Dobešem. „Domluvili jsme si další jednání, které by mělo být na začátku března a které by se mělo konat po zasedání Legislativní rady vlády a ještě před samotným zasedáním vlády,“ připomenul středeční dohodu s ministrem předseda Studentské komory RVŠ Miroslav Jašurek.

Zleva: tajemnice Heda Čepelová SK RVŠ, předseda legislativní komise RVŠ Marek Hodulík, předseda Studentské komory RVŠ Miroslav Jašurek

V současné době oba věcné záměry zákonů leží na stole Legislativní rady vlády, která by se jimi měla zabývat ve čtvrtek 23. února. V ten den by legislativní rada měla určit buď doporučující, nebo odmítavé stanovisko k záměrům, podle něhož by se pak měl kabinet premiéra Petra Nečase k materiálům postavit. Nečasova vláda by se zákony měla zabývat 7. března.

„Postoj reprezentací vysokých škol je stále stejný. Vyzýváme vládu České republiky a ministra školství, aby ministr navrhl vládě věcné záměry vrátit zpět k projednávání, abychom mohli na věcných záměrech zákonů pracovat,“ zdůraznil Miroslav Jašurek.

„Odmítáme zavedení odloženého školného ve výši 10 tisíc korun za semestr tak, jak předpokládá vládní programové prohlášení. Domníváme se, že to je krok rizikový. V určitém smyslu vítáme vyjádření ministra, že je nutné o tomto ještě jednat,“ podotkl Miroslav Jašurek.

Ústřední akcí Týdne neklidu je Noc univerzit, kde by se měly vysoké školy otevřít veřejnosti formou přednášek, koncertů a workshopů a kde by se mělo ukázat, o co může společnost přijít, pakliže se necitlivě vysokoškolský systém vzdělávání zreformuje. Harmonogram jednotlivých akcí bude zveřejněn na internetových stránkách www.nocuniverzit.cz, které začnou fungovat v příštím týdnu.

Prohlášení Studentské komory RVŠ čtěte ZDE

Další Týden neklidu začne Nocí univerzit






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.