20. února 2012

Studentské komory akademických senátů vyzvaly vládu, aby odmítla věcné záměry

20. 2. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Téma

Zástupci studentských komor akademických senátů tuzemských vysokých škol v pondělí 20. února 2012 přijali prohlášení, v němž vyzývají vládu České republiky, aby vrátila ministru školství věcné záměry zákonů o vysokých školách a o finanční podpoře studentům. Zároveň představili veřejnosti detailní harmonogram protestních akcí, které se budou konat v týdnu na přelomu února a března a jimž bude dominovat Noc univerzit a protestní pochod.

„Vyzýváme vládu České republiky, aby vrátila ministru školství, mládeže a tělovýchovy oba věcné záměry zákonů k přepracování a obnovila tím možnost plnohodnotného dialogu, který vyústí v obecně přijatelnou podobu reformy českého vysokého školství,“ stojí v prohlášení zástupců studentských komor akademických senátů patnácti vysokých škol včetně Univerzity Karlovy.

V týdnu od 27. února čeká Českou republiku řada informačních a protestních akcí ke změnám vysokoškolské legislativy, kterou chystá vláda Petra Nečase. V současné době leží na stole Legislativní rady vlády věcné záměry zákona o vysokých školách a zákona o finanční pomoci studentům. Rada se jimi má zabývat ve čtvrtek 23. února, pak je má projednat Nečasův kabinet.

Hlavní akcí v rámci protestů má být Noc univerzit, která se na Univerzitě Karlově uskuteční v úterý 28. února večer. Právnická a Filozofická fakulta UK otevřou dveře veřejnosti, lidé si mohou přijít poslechnout řadu koncertů a přednášek, které se budou věnovat jak vědě a vzdělávání, tak i změnám v legislativě terciárního vzdělávání. Na obou fakultách se budou prezentovat všechny fakulty univerzity. „Na Právnické fakultě vystoupí pan profesor Pavel Pafko, pan profesor Pavel Klener, paní profesorka Radana Königová. Právnickou fakultu bude zastupovat pan profesor Jan Kuklík, který bude hovořit o mnichovské dohodě, pan profesor Michal Skřejpek bude přednášet o římském právu,“ nastínil pro i-Forum člen Akademického senátu UK Miroslav Makajev program úterních přednášek na Právnické fakultě.

Program Noci univerzit se ještě dolaďuje, k akci bude spuštěna speciální internetová stránka www.nocuniverzit.cz, kde bude vyvěšen přesný program akcí.

Ve středu 29. února se potom v dopoledních hodinách v Praze uskuteční protestní pochod proti současné podobě věcných záměrů obou zákonů. Do metropole se na něj chystají členové akademických obcí i mimopražských vysokých škol.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.