Transparenty na studentské demonstrace se malují i na VŠUP

21. února 2012

21. 2. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Téma

Nejenom Univerzita Karlova se chystá na Týden neklidu, který se uskuteční od pondělí 27. února. Transparenty se začaly připravovat i na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Do sbírky materiálu i samotné výroby se mohli zapojit také studenti jiných vysokých škol a široká veřejnost.

V pondělí 20. února vládl na Palachově náměstí naproti Filozofické UK čilý ruch. Na chodbách VŠUP se zakopávalo o role látek a krabice plné prostěradel, v ateliérech vrčel šicí stroj a páru vypouštěly žehličky. Workshop svolala studentská komora Akademického senátu VŠUP. Cíl byl jasný – vyrobit transparenty, které budou zdobit budovy školy a s nimiž studenti vyrazí do středečního protestního pochodu k Úřadu vlády.

„Vzdělání není byznys“, „Akademických svobod se nevzdáme“ a „Nesvobodné vysoké školy – nesvobodná společnost“, to jsou hlavní hesla, která účastníci na pruhy látek malovali. Zároveň na ně podle šablon kreslili jakési jednotící logo postavičky Neználka. „Neználek může být jak ilustrací neznalosti ministra školství Dobeše, jak fungují vysoké školy a jaké by na nich měly být akademické svobody, tak i symbolem samotných studentů, kteří jsou pasivní k současnému dění,“ vysvětluje organizátorka workshopů Johana Lomová.

Přípravy na protestní pochod, který se uskuteční 29. února od 9 hodin, budou pokračovat na jednotlivých vysokých školách i v průběhu příštího týdne. Pomoci s výrobou plakátů a transparentů mohou zájemci přijít v pondělí 27. února od 13. hodin na Pedagogickou fakultu UK (do ulice M. D. Rettigové) nebo v úterý 28. února na Právnickou či Filozofickou fakultu UK, kde v rámci Noci univerzit proběhnou kromě workshopů také série přednášek a diskusí.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.