I studenti s amputací mohou lyžovat jako zdraví

2. dubna 2012

2. 4. 2012, autor: PaedDr. Jan Hruša, CSc., rubrika: Studenti se speciálními potřebami

Jedním z cílů činnosti Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK je otevírat hendikepovaným nové sportovní obzory. V italské Paganelle proto proběhl od 17. do 24. března lyžařský seminář, který se konal v spolupráci s firmou Otto Bock ČR a profesní organizací protetiků a ortotiků FOPTO.

V posledních dvou letech se Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK zabývá lyžováním lyžařů s podkolenní a nadkolenní amputací. Lyžaři s nadkolenní amputací mohli doposud lyžovat pouze na jedné lyži se dvěma stabilizátory, což vedlo pochopitelně k velkému přetěžování zdravé dolní končetiny a bederní páteře.

Jarní akce v Itálii se zúčastnili dva lyžaři s podkolenní amputací, jeden s nadkolenní amputací a 10 protetiků z celé České republiky.

V současné době se naskýtá možnost, aby takto hendikepovaní studenti mohli lyžovat na dvou lyžích. Hlavní problém, nahrazení kolenního kloubu, umožňuje bionický kolenní kloub C-LEG.

Protetici jsou po lékařích a rehabilitačních sestrách třetí v řadě, kteří mohou poradit lidem po úrazu k návratu do aktivního sportovního života.

Úkoly semináře :

· seznámit protetiky a ortotiky s konstrukcí a nastavením protézy pro sjezdové lyžování;

· seznámit s technikou a metodikou lyžování takto hendikepovaných;

· výcvik základů carvingu.

Na teoretických i praktických seminářích jsme díky aktivnímu přístupu protetiků a kvalitním ukázkám jízdy amputovaných zadané úkoly splnili. Hlavním důvodem konání této akce ovšem bylo ukázat protetikům při jízdě v různých terénech, že i amputovaní nad kolenem mohou lyžovat stejně jako zdraví.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.