Můžeme si tu vzájemně hlídat děti, chválí studenti bydlení na manželské koleji

11. dubna 2012

11. 4. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Studenti

Chodba ve třetím patře Koleje Hvězda vypadá trochu barevněji než v jiných částech budovy – je plná dětských hraček a kočárků pro panenky. V tomto křídle budovy totiž bydlí studenti Univerzity Karlovy i se svými partnery a dětmi. Žije zde i Michaela Jančíková a Michal Šibík ze Žiliny se svou pětiletou dcerou Terezkou. Michaela studuje třetím rokem všeobecné lékařství na 2. lékařské fakultě UK. Než si hledat v Praze nákladný podnájem, využili s partnerem možnost bydlení na manželské koleji.

„Na začátku jsme ani neviděli jinou možnost. Je to o dost levnější než platit v Praze podnájem,“ rozhlíží se Michaela po dvoupokojovém bytě (na kolejích se používá spíše označení „buňka“). „Ani teď neuvažujeme o tom, že bychom si hledali bydlení jinde,“ podotýká.

Když se mladý pár do tohoto bytu společně nastěhoval, musel však vyřešit i pár problémů. „Celé to bylo zařízené jako pro klasické studenty. Když jsme sem přišli, byly v obou pokojích dvě postele, dva psací stoly a dvě skříňky, což je dost nepraktické. Rodina nepotřebuje čtyři psací stoly,“ podivuje se Michaela. „Bylo pak trochu komplikovanější vysvětlovat, že tolik stolů nepotřebujeme, a vyměnit je třeba za něco jiného,“ přikyvuje Michal.

Jeden z pokojů dnes slouží jako ložnice a pracovna, z druhého je dětský pokojíček pro Terezku. Místo dvou psacích stolů a dvou postelí je v něm skříňka plná hraček, válenda, na které se povaluje Terezčin plyšový medvěd, místo zútulňuje růžová lampička a pestrobarevný koberec. „Hodně jsme si to tady dovybavili sami. Zvlášť dětský pokoj,“ ukazuje Michaela na Terezčino království, kde už kolej nic nepřipomíná. Dva pokoje mladého páru ještě doplňuje rozměrná předsíň spojená s malým kuchyňským koutem a lodžie.

Některé dny je ve třetím patře Hvězdy pěkně veselo. To když se sejdou děti všech sousedů a společně si hrají. „Velkou výhodou bydlení na koleji je to, že si se sousedy můžeme vzájemně hlídat děti. Terezka má tady mezi dětmi ostatních studentů kamarády, buď jde k nim a hraje si tam s nimi, nebo jsou tady u nás,“ vyjmenovává Michaela výhody bydlení na manželské koleji. „Někdy je tady pěkný rachot, zvlášť když všechny děti vyběhnou ven a hrají si na chodbě, což dělají nejraději v sobotu v sedm ráno,“ směje se Michal, který v Praze pracuje jako skladník.

Michal si pochvaluje bydlení na koleji také proto, že když se v jejich bytě něco porouchá, stačí dojít na vrátnici koleje a tam už se postarají o to, aby přišel potřebný opravář a věc vyřešil. Michaele zase vyhovuje, že to má z Hvězdy blízko do školy, do motolské fakultní nemocnice, a že je v okolí kolejí kam vyrazit na procházky. „Je tady hodně zeleně, s dcerou je tady pořád kam chodit. To je příjemné, v Praze asi takových míst moc není,“ říká Michaela.

Návrat do Žiliny Michaela s Michalem neplánují. Než Michaela dostuduje, chtějí zůstat bydlet ve „svém“ bytě na koleji a po studiích se porozhlédnout po vlastním bydlení v Praze.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.