Apokalypsa v praxi může být i zábavná, ukázali studenti kulturologie

30. dubna 2012

30. 4. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

V pořadí desátý ročník studentské akce Okultění se letos přesunul ze dvora v Celetné ulici do klubu K4. Čáru přes rozpočet ovšem udělalo v pátek 27. dubna organizátorům počasí – sluníčko lákalo spíše k tomu vyrazit do přírody než trávit večer v podzemním sklepení, a proto se studenti rozhodli posunout začátek programu do pozdějších večerních hodin. Kdo přišel, mohl se seznámit s kandidáty na krále majálesu, poslechnout si hudbu, zkouknout divadlo nebo si vyzkoušet tradiční české míchačky.

Zatímco v předchozích letech měli návštěvníci možnost nechat si na dvoře vyložit karty, předvést svůj výtvarný talent, podpořit opuštěná zvířata nebo si koupit výrobky studentů kulturologie, letos na ně čekal „jen“ program ve studentském klubu v Celetné ulici.

„Pro přesunutí programu do K4 jsme se letos rozhodli z taktických důvodů. Minulé ročníky, které se konaly převážně v odpoledních hodinách na dvoře, nebyly ze strany pedagogů ostatních kateder přednášejících v Celetné 20 přijímány tak nadšeně, jak bychom si přáli. Vadil jim zejména hluk umění a odliv studentů z přednášek. Letos jsme se proto tedy rozhodli pro komornější formu a uvidíme, pro co se rozhodneme příští rok,“ vysvětluje projektová manažerka Okultění a současně studentka oborů kulturologie a studia nových médií Jana Tupá.

Letošním ústředním tématem Okultění se stala apokalypsa, která určila zadání jak pro fotografickou soutěž studentů, tak pro stand-up vystoupení. Apokalypsu, kdy na světě zbude jen spousta plastu, si mohli návštěvníci osobně vyzkoušet na schodech sklepení, kde jim organizátoři připravili sugestivní projekci.

„Když jsme sestavovali program, oslovovali jsme umělecky založené studenty nejrůznějších vysokých škol. Smyslem Okultění je umožnit právě studentům, aby projevili svou kreativitu, a dát jim prostor vystoupit před početným publikem. Všichni umělci vystupují bez nároku na honorář,“ říká Jana Tupá.

Celý večer pak zpříjemňovala hudební vystoupení známých i méně známých interpretů. „Vyjádřit podporu uměleckým snahám studentů i katedře kulturologie přišla také Yvonne Sanchez. Oslovila ji naše spolužačka Ivana Bednářová poté, co s ní v minulosti dělala rozhovor pro jeden umělecký časopis,“ doplňuje Jana Tupá.

Výsledky fotografické soutěže

- na 1. místě se v diváckém hlasování umístil Vít Hloušek

- 1. místo v kategorii odborné poroty (hodnocené Svazem českých fotografů) získala Dominika Duchková







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.