10. května 2012

S Evropskou unii vznikla nová mocná politická elita, upozornil filozof Scruton

10. 5. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

Od konce sedmdesátých let přednášel na tzv. bytových seminářích v Československu, ve středu 9. května se sešel tentokrát už nikoli tajně se studenty Univerzity Karlovy na Právnické fakultě. Britský konzervativní filozof a politolog Roger Scruton se studenty hovořil o současném stavu Evropy i budoucnosti Evropské unie.

Přednášku významného filozofa uspořádal na Právnické fakultě studentský Spolek českých právníků Všehrd. Roger Scruton studenty na začátku pozdravil česky, pak ale vysvětlil, že jeho čeština už není tak dobrá, aby mohl po celou dobu srozumitelně mluvit, proto raději přešel do svého mateřského jazyka – angličtiny. Pro studenty si však připravil prezentaci v češtině.

V úvodu své přednášky Scruton nastínil problémy, se kterými se dnes Evropa potýká. Věnoval se národnostním otázkám a tomu, jak souvisejí s mizením hranic a nárůstu moci Evropské unie. Přitom připomněl období národního obrození a zamýšlel se nad tím, zda vlast jako domov není už dnes přežitým romantickým spojením.

V souvislosti s totalitární historií střední Evropy hovořil Scruton o tom, že nedůvěra, kterou vypěstoval minulý režim v obyvatelích střední Evropy, mezi lidmi přetrvává i dnes. „Pod vládou totalitárního režimu si lidé vzájemně přestali věřit. Udat tajné policii vás mohl váš přítel nebo člen rodiny. Nedůvěra tehdy panovala všude. Ve střední Evropě ale zůstala dodnes. I když lidé dnes věří své rodině, nevěří své vládě,“ upozornil na vážný problém.

Roger Scruton hovořil také o tom, že prostřednictvím aparátu EU vzniká nová politická elita, která ve svých rukou kumuluje moc. „Členové Evropského parlamentu jsou novou politickou elitou, dohromady toho ale moc nedělají,“ podotkl. Když se ho studenti ptali na budoucnost Evropské unie, odvětil však, že je velmi obtížné věštit, jak se bude vyvíjet.

V závěru Scrutonovy návštěvy na Právnické fakultě si řada studentů nechala podepsat jeho knihy.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.