Sto let pražské anglistiky

14. května 2012

14. 5. 2012; autor: prof. PhDr. Aleš Klégr; rubrika: Věda na UK

Anglistika na FF UK slaví letos stoleté výročí svého vzniku, který se symbolicky datuje od roku 1912, kdy byl Vilém Mathesius jmenován mimořádným profesorem anglického jazyka a literatury. Výročí připomene několik akcí, jednodenní sympozium s názvem Sto let anglistických studií na Univerzitě Karlově: od Mathesia k současné lingvistice proběhne už 15. května.

Profesor Vilém Mathesius (1882–1945), který založil na FF UK anglický seminář a zahájil svůj přednáškový cyklus analyzující současnou angličtinu, stál nejen u zrodu anglistiky v Československu, ale je spojen i s vývojem československé moderní jazykovědy jako zakladatel Pražského lingvistického kroužku (1926).

Formativní vliv na vývoj anglistiky u nás mělo nejen jeho dílo, ale i jeho pedagogická činnost. Mathesius vychoval řadu vynikajících žáků, lingvistů, jako byl Bohumil Trnka, Josef Vachek, Ivan Poldauf a Jiří Nosek, a měl výrazný podíl také na akademickém růstu mnoha literárních vědců, výrazných osobností, jako byl René Wellek, Zdeněk Vančura, Otakar Vočadlo či Ladislav Cejp. Řada Mathesiových odchovanců pak pomáhala zakládat a rozvíjet anglistická pracoviště na dalších univerzitách v republice.


Prof. PhDr. Aleš Klégr působí v Ústavu anglického jazyka a didaktiky FF UK

Při této příležitosti pořádá Ústav anglického jazyka a didaktiky na FF UK dne 15. května jednodenní sympozium s názvem Sto let anglistických studií na Univerzitě Karlově: od Mathesia k současné lingvistice, které bude retrospektivou díla čelných osobností s prezentací některých výsledků současných návazných studií a historie oboru. Na sympoziu kromě jiných vystoupí i hosté z jiných pracovišť: Rostislav Kocourek (Dalhousie University), Eva Hajičová (MFF UK), Ludmila Urbanová (MU v Brně) a Jarmila Tárnyiková (ÚP v Olomouci). Součástí akce je i pietní návštěva Mathesiova, Trnkova, Vachkova a Noskova hrobu na Olšanském hřbitově v pondělí 14. května.

Na sympoziu vystoupí rovněž významný britský anglista profesor Geoffrey Leech (Lancaster University) s přednáškou The changing English verb phrase: a study of comparable corpora. Hlavním důvodem přítomnosti Geoffreyho Leecha v Praze je však převzetí čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa filozofických věd, který mu udělí Univerzita Karlova v Praze na návrh Ústavu anglického jazyka a didaktiky s ohledem na jeho zásluhy o rozvoj moderní anglické lingvistiky ve světě a jeho podporu české anglistiky v poválečném období u nás. Geoffrey Leech převezme čestný doktorát ve čtvrtek 17. května v 15.00 ve Velké aule Karolina spolu s prof. Stefanem Zamagnim z Boloňské univerzity.

Na podzim pak štafetu oslav stoletého výročí anglistických studií převezme sesterské anglistické pracoviště na FF UK, Ústav anglofonních literatur a kultur, které připravuje další akce připomínající toto důležité jubileum. Obě pracoviště k letošnímu jubileu společně připraví i podzimní panelovou výstavu v prostorách vestibulu hlavní budovy FF UK.



 






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.