15. května 2012

Studenti psychologie mají k dispozici první e-knihy v češtině

15. 5. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Šest českých e-knih získala pro studenty oboru psychologie Knihovna psychologických a sociokulturních věd v Celetné ulici, do konce roku by jich mohlo být už několik stovek. Knihovna se totiž spojila s dalšími humanitními pracovišti a knihy bude nakupovat jako konsorcium za výhodnější ceny. Studenti se tak už nebudou moct při zkouškách vymlouvat, že odborná literatura byla rozpůjčovaná. E-knihy mají čtenáři k dispozici kdykoliv a kdekoliv na neomezeně dlouhou dobu.

E-kniha zaznamenaná v univerzitním katalogu

Získat české e-knihy pro Knihovnu psychologických a sociokulturních věd Filozofické fakulty UK se její pracovníci snažili už od roku 2010. Problémem se ale ukázaly být licenční smlouvy, které zatím nedovolují, aby se tyto knihy rychleji dostávaly do univerzitních knihoven. „Proto jsme začali oslovovat konkrétní nakladatele, abychom s nimi domluvili možnosti a podmínky spolupráce. Tato jednání byla ale velice pomalá a zdlouhavá. Český nakladatel totiž nemá připraveny elektronické verze knih ani nemá podepsána s autory práva na tyto verze knih,“ popisuje svoje zkušenosti knihovnice Jana Matějková.

Přitom v zahraničí mají tuto situaci po právní i technické stránce vyřešenu minimálně deset let, na čtečkách i tabletech si knihy mohou návštěvníci knihoven číst přibližně dva roky. Rozhodně to ale neznamená, že by nějak zaspaly knihovny Univerzity Karlovy. „Na zahraničních platformách máme předplaceno sto dvacet tisíc elektronických knížek. Bohužel tyto platformy nemají o české e-knihy zájem, proto jsme museli sami začít oslovovat české platformy,“ říká Ing. Jiří Pavlík z oddělení knihovnických aplikací Ústavu výpočetní techniky Univerzity Karlovy, který trendy v nových technologiích pečlivě sleduje.

E-kniha stažená na i-Padu

Čeští nakladatelé se zatím bojí pouštět své knihy do velkých knihoven, protože se obávají nekontrolovatelného šíření jejich obsahu po síti, a tedy minimalizace svých zisků. Proto Knihovna psychologických a sociokulturních věd podpořila projekt Národní technické knihovny, díky němuž by i čeští studenti měli mít možnost číst odbornou literaturu kdykoliv a kdekoliv. „Zatím se nám povedlo navázat spolupráci s nakladatelstvím Práh a Triton. Doufám, že brzy přibudou i další, velice stojíme třeba o spolupráci s Gradou,“ uvádí Jana Matějková.

V tuto chvíli je pro studenty psychologie k dispozici šest překladových knih ze základní oborové literatury, do konce roku by jich ale mohlo být podle Jany Matějkové až čtyři sta. Vše je ale podle ní jen otázka peněz. „Proto se spojilo asi sedm humanitních knihoven a knihy bychom kupovali jako konsorcium dohromady, abychom dosáhli na lepší cenu,“ vysvětluje.

E-knihy zatím fungují na platformě eReading.cz, jejich počet by se měl ale postupně také rozrůstat. Student se v budoucnu přihlásí přiděleným univerzitním heslem (v tuto chvíli má vytvořený profil od eReading) a v sekci Moje knihovna si stáhne vybranou knížku do své čtečky. Pokud by ji chtěl neoprávněně pověsit např. na Uložto.cz, systém jej odhalí – soubor by byl totiž podepsán jeho jménem. Stažené PDF nemá žádnou časově omezenou platnost, ale zůstává studentovi napořád.

E-knihy na eReading.cz





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.