Výstava připomíná muzikologa Slavického jeho hudbou

16. května 2012

16. 5. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

K nedožitým pětašedesátým narozeninám hudebního skladatele a muzikologa prof. PhDr. MgA. Milana Slavického uspořádala Filozofická fakulta UK výstavu mapující jeho mimořádný přínos české hudbě i hudební vědě. Výstava potrvá až do konce srpna a expozici textových a fotografických panelů doplňují ukázky Slavického skladeb.  

Výstavu ve foyer hlavní budovy fakulty na náměstí Jana Palacha otevřel v úterý 15. května děkan doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D. „Jsem rád, že mohu zahájit výstavu, která se dotýká tak významné osobnosti spjaté s Filozofickou fakultou. U Milana Slavického se skloubil talent a tvůrčí um s mimořádnou schopností předat své vědomosti žákům,“ chválil jeho umělecké i pedagogické nadání děkan Stehlík.

Vedoucí Ústavu hudební vědy FF UK prof. PhDr. Jarmila Gabrielová, CSc., vzpomínala na Slavického jako na svého skvělého kolegu i dávného kamaráda. „Měřeno lidskými hledisky, odešel příliš brzy a schází nám, když se ale ohlédneme za jeho životem, uvidíme, že prožil život bohatě naplněný a zanechal po sobě spoustu skvělé práce,“ přikyvovala hlavou Gabrielová.

Milan Slavický mimo jiné působil na Filozofické fakultě UK, kde proslul jako skvělý pedagog. Věnoval se teorii hudby, skladbě i hudební režii. Výborným způsobem dokázal propojovat umění s vědou. Jeho plodný život předčasně ukončila těžká nemoc v roce 2009.

Výstavu, která mapuje život významné osobnosti české hudby, si budou moci zájemci prohlédnout až do konce srpna letošního roku. Všechny výstavní panely doplňují i QR kódy, prostřednictvím kterých si majitelé chytrých telefonů mohou poslechnout Slavického hudbu právě v tom okamžiku, kdy si budou o dané nahrávce číst z výstavních plakátů. Kdo dorazí na výstavu bez telefonu, bude si moci díla poslechnout na přistaveném zvláštním počítači.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.