Ohlédnutí za veletrhem Svět knihy

21. května 2012

21. 5. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

V neděli 20. května skončil v pořadí 18. ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Praha, na nějž zavítalo 36 000 návštěvníků, což je přibližně o 2 000 méně než vloni. Během čtyř dní se mohli zájemci seznámit s takřka kompletní českou produkcí, především beletrií, ale zároveň i publikační činností většiny univerzitních nakladatelství či nakladatelství s odbornou literaturou. Celkem se letos na veletrhu prezentovalo na 400 vystavovatelů z více než 30 zemí a regionů celého světa.

Tradičně mezi vystavovateli nechybělo ani Nakladatelství Karolinum, které kromě své produkce s 10% veletržní cenou nabídlo návštěvníkům celkem šest autogramiád. Z nich se největšímu zájmu těšilo sobotní podepisování knihy Nejspanilejší ze všech bohů od Františka Koukolíka a autogramiáda Karla Šiktance, autora básnických sbírek Nesmír, Běseň, Vážná známost a dalších.

Letos poprvé mělo svůj vlastní stánek i Vydavatelství Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jehož produkce se už tak rozrostla, že by se do prostoru vyhrazeného pro vysoké školy nevešlo. Podle vedoucího vydavatelství Mgr. Ondřeje Pittauera byl letos největší zájem o Heslář české avantgardy, který na jaře vyšel i v anglickém jazyce, a katalog k výstavě Cesty filozofie a práva 1882–2012, dobře si vedla i další letošní novinka pojednávající o olympijských hrách v Londýně z pera historika Martina Kováře.

Na festivalu se tradičně udílela řada literárních cen. Cenu Jiřího Ortena pro mladé literáty získal čtyřiadvacetiletý autor Vratislav Maňák, student Mediálních studií na Fakultě sociálních věd UK, za povídkovou knížku Šaty z igelitu, doc. PhDr. Jan Halada, CSc., z téže fakulty obdržel od Klubu autorů literatury faktu Cenu za celoživotní dílo.


Veletrh v číslech

počet vystavovatelů: 394

počet stánků: 194

počet registrovaných odborných návštěvníků: 780

počet návštěvníků celkem: 36 000





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.