24. května 2012

Do experimentů v psychologické laboratoři se zapojily už desítky studentů

24. 5. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Věda na UK

Na konci loňského roku uzavřely Filozofická fakulta UK a Psychologický ústav AV ČR smlouvu o založení společného pracoviště, které nese název Laboratoř behaviorálních a lingvistických studií (LABELS). V tuto chvíli sídlí v provizorních prostorách Psychologického ústavu v ulici Politických vězňů a v rámci zkušebního provozu během letního semestru se do experimentů zapojilo kolem 150 studentů fakulty. Laboratoř je však pro výzkumnou práci otevřena i dalším zájemcům.

Mgr. Eva Lehečková, Ph.D., a PhDr. Filip Smolík, PhD.

Nápad na vznik psychologické laboratoře se zrodil během Letní školy lingvistiky v Dačicích, kde se každoročně scházejí mladí čeští lingvisté, aby se seznámili se spektrem nejnovějších proudů lingvistického bádání. Psychologický ústav AV totiž disponoval volnými kapacitami své laboratoře a chtěl je nabídnout právě studentům, kteří by zde mohli realizovat svoje výzkumy, a naopak by se spolupodíleli i na výzkumech Psychologického ústavu AV, který své vlastní postgraduanty nemá.

„Participace studentů na experimentech je ve Spojených státech, kde jsem studoval, standardní součástí některých předmětů,“ popisuje svou zkušenost PhDr. Filip Smolík, PhD., z Psychologického ústavu AV, který stál u zrodu laboratoře. „Zároveň Ústav českého jazyka a teorie komunikace FF UK cítil velkou potřebu umožnit studentům seznámit se v rámci studijního plánu s experimentálními metodami, které jsou v současné odborné sféře lingvistiky na vzestupu. V rámci našich kapacit jsme ale neměli šanci toto zprostředkovat,“ říká ředitelka tohoto ústavu Mgr. Eva Lehečková, Ph.D.

V současnosti laboratoř sídlí v provizorních prostorách Psychologického ústavu v ulici Politických vězňů, po jeho přestěhování získá reprezentativnější a pohodlnější zázemí v ulici Hybernská. K vybavení laboratoře mimo jiné patří zařízení na sledování očních pohybů (eye-tracker), počítače a programové vybavení pro přesné měření rychlosti reakcí a audiovizuální záznamová zařízení.

Během letního semestru dostali příležitost laboratoř navštěvovat studenti českého jazyka a literatury a psychologie. Protože ale na Filozofické fakultě UK působí mnoho lingvistických oborů, bude od podzimu nabídka rozšířena i pro studenty obecné lingvistiky. „Předběžně jsme jednali i s katedrou sociologie, kde se provádějí observační pokusy pro větší skupinu lidí a sleduje se, jak se rozvíjí rozhovor. I jejich studenti by se v budoucnu mohli zapojit do chodu laboratoře,“ popisuje doktorka Lehečková. Pokud o spolupráci budou stát i jiné katedry, existuje možnost zapojit se do experimentu i v kurikulu dalšího předmětu.

Žádost o experiment si mohou ale podat nejenom studenti Filozofické fakulty UK, nýbrž i studenti a odborníci z dalších pracovišť. Odborná rada návrh posoudí, a pokud jej uzná za smysluplný a v laboratoři bude volný prostor, mohou jej žadatelé v laboratoři realizovat. „Chtěl bych ale zdůraznit, že se jedná o odborné pracoviště, a ne výukovou laboratoř, do níž by si studenti chodili jen něco vyzkoušet,“ vzkazuje Filip Smolík.

Psychologický ústav AV studentům nabízí i krátkodobé či střednědobé stáže, během nichž by se více zapojili do chodu laboratoře a věnovali se například zadávání experimentů a asistování při nich. Studenti zde mohou vypracovávat také své diplomové práce.

Laboratoř má status společného pracoviště, její činnost koordinuje pětičlenná odborná rada sestávající z odborníků na behaviorální studia a lingvistiku. V současné době rada pracuje ve složení: Filip Smolík (Psychologický ústav AV ČR, vedoucí laboratoře), Jiří Lukavský (Psychologický ústav AV ČR), Eva Lehečková (Ústav českého jazyka a teorie komunikace FF UK), Luděk Stehlík (katedra psychologie FF UK) a jako externí člen Cyril Brom (Matematicko-fyzikální fakulta UK). Úkolem laboratoře je nejenom dbát na rozvoj a koordinovat spolupráci mezi Psychologickým ústavem a fakultou, ale i vybírat, které experimenty bude možné provádět. Pozici koordinátora laboratoře zastává Filip Děchtěrenko, student FF UK a MFF UK, který se stará o její denní chod a který připravuje i web projektu, jenž bude v nejbližší době spuštěn na http://labels.ff.cuni.cz.

Během letního semestru se do experimentů zapojilo kolem 150 studentů a přihlásili se tři stážisté. V příštím semestru by zde své vlastní experimenty chtěli realizovat už čtyři studenti oboru český jazyk.

PhDr. Filip Smolík, PhD., pracuje v Psychologickém ústavu AV, kde se zabývá psychologií jazyka – zejména tím, jak se děti učí mluvit, ale i fungováním jazyka u dospělých. Vystudoval obor psychologie na Filozofické fakultě UK a dětský jazyk na univerzitě v Kansasu.

Mgr. Eva Lehečková, Ph.D., působí v Ústavu českého jazyka a teorie komunikaci FF UK od roku 2004, od roku 2011 jako jeho ředitelka. V loňském roce dokončila doktorské studium oboru český jazyk (disertace Teličnost a skalárnost deadjektivních sloves v češtině). Zabývá se např. kategorizací adjektiv a deadjektivních sloves, vyjadřováním habituálnosti v češtině a porovnáváním současných přístupů ke gramatickému popisu.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.