31. května 2012

Umění z času lovců

31. 5. 2012; autor: red; rubrika: i-Forum informuje

Výstava velkoformátových fotografií MgA. Ing. Martina Frouze z Českého egyptologického ústavu FF UK byla slavnostně zahájena 24. května v prvním patře přerovského zámku. Expozice je doplněná unikátními originály uměleckých předmětů mladého paleolitu, z nichž nejcennější je Předmostská venuše, která se na místo svého objevení vrací po sto dvaceti letech. Výstava Umění z času lovců je přístupná veřejnosti až do 25. září 2012, a to denně kromě pondělí od 8 do 17 hodin.

Výstava, čítající více než padesát velkoformátových fotografií, je strukturována do tří na sebe navazujících okruhů. Vstupní část představuje umělecké projevy člověka na sklonku poslední doby ledové, objevené v lokalitě Předmostí u Přerova, následuje seznámení s více i méně známými doklady umění dalších moravských mladopaleolitických nalezišť, především však ze známých pavlovienských loveckých stanic Věstonické brány (Pavlov, Dolní Věstonice).

Ve třetí sekci výstavy je divák uveden do zastřešujícího euroasijského kontextu uměleckých projevů, odrážejících myšlení a představivost starých loveckých populací, jejichž počátky klademe přibližně do doby před 35 000 lety. Ukázky představí jak západoevropské jeskynní umění, tak méně známé doklady umělecké tvorby východoevropského gravettienu, objevované na rozlehlých prostorách Ruska a Sibiře.

Unikátní součástí výstavy jsou exkluzivně zapůjčené originály vybraných uměleckých předmětů, a to jak z Předmostí, tak i některých dalších významných moravských lokalit, jako jsou Petřkovice či Pavlov. Návštěvníci mají možnost poprvé spatřit originály světoznámých paleolitických uměleckých skvostů z Předmostí, například známé rytiny ženy na mamutím klu (Předmostská venuše) či plastickou řezbu mamuta z mamutoviny.

Popisky k fotografiím převzaty z katalogu k výstavě






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.