14. června 2012

Stát se skvělou vědkyní jde i se dvěma dětmi

14. 6. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Věda na UK

Vyvrací tradované fráze, že se žena musí rozhodnout mezi dětmi, nebo budováním kariéry. RNDr. Karolina Pecková, Ph.D., z katedry analytické chemie na Přírodovědecké fakultě UK díky velké podpoře celé své rodiny stíhá obojí. Ze třiačtyřiceti dalších projektů byl nyní navíc její výzkum vybrán a podpořen čtvrtmilionovým stipendiem L’Oréal Pro ženy ve vědě 2012.

Do stipendijního programu L’Oréal Pro ženy ve vědě se každý rok mohou přihlásit vědkyně do pětatřiceti let věnující se přírodním či technickým vědám. O tom, které projekty získají finanční podporu, pak rozhodne odborná komise složená převážně ze členů Akademie věd ČR. Mezi třemi vědkyněmi, které se letos radovaly ze stipendia, se objevila i Karolina Pecková za projekt zaměřený na využití elektrochemických metod pro charakterizaci a aplikace supramolekulárních systémů na bázi žlučových kyselin.

„Supramolekulární systémy drží pohromadě na základě specifických slabých vazebných interakcí a některé z nich mají tu vlastnost, že se specifickým způsobem mohou samy skládat a poté vázat do své struktury jednu určitou konkrétní látku. Základními stavebními jednotkami supramolekulárních systémů v tomto projektu budou žlučové kyseliny, které jsou elektrochemicky aktivní, a proto mohou elektrochemické metody přispět k popisu vazebných interakcí v konkrétním supramolekulárním systému. Supramolekuly chceme dále využít pro modifikaci určitých typů elektrod a použít princip molekulárního rozpoznání, čili schopnost zachytávat jednu konkrétní látku, pro detekci některých důležitých látek například v oblasti medicíny nebo environmentální analýzy,“ vysvětlila Karolina Pecková.

archiv spol. L´Oréal

Předseda AV ČR prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c., gratuluje RNDr. Karolině Peckové, Ph.D., k získání stipendia (foto: archiv spol. L´Oréal).

Cílem udělovaného stipendia je podpořit ženy, aby neopouštěly vědecká místa. Zatímco při studiích v bakalářském a v magisterském cyklu bývají počty mužů a žen vyrovnané, na vrchol vědecké kariéry doputuje žen už znatelně méně. Podobné to je i mezi chemiky a chemičkami. „V mém oboru – elektroanalytické chemii – je na vyšších odborných pozicích převaha mužů. Přitom mezi studenty bakalářského a magisterského studia nebo postgraduálu převládají dívky. Ukazuje to, že si méně žen volí vědeckou kariéru,“ uvažovala Pecková.

Řada žen řeší, jak skloubit budování své kariéry s mateřstvím. „Myslím si, že pokud chce mít žena děti, určitě se její vědecká kariéra musí trochu zpomalit, protože jinak by tím děti trpěly,“ zamýšlela se Pecková, která vychovává se svým mužem dvě dcery ve věku rok a půl a čtyři roky. „Pokud chci pracovat, musím si zajistit pro děti hlídání. Nedovedu si představit, jak bych to dělala, kdybych neměla plnou podporu muže, babiček a dědečků,“ upozornila.

Mladá vědkyně si pochvaluje, že řadu věcí pro svůj výzkum může zpracovávat doma po večerech. I díky tomu se může věnovat svému soukromému životu a zároveň nemusela na dlouhou dobu přerušit svou kariéru. „S první dcerou jsem byla na rodičovské dovolené rok, s druhou půl roku. Hned pak jsem dostala zkrácený pracovní úvazek a tak je tomu dosud. Naštěstí se dá vědecká práce realizovat zčásti i z domova, protože obnáší spousta sepisování. To můžu dělat doma na počítači po večerech,“ podotkla.

Díky tomu, jak se jí podařilo sladit kariéru se svým osobním životem, se může Karolina Pecková stát vzorem pro ty studentky, které se obávají, že je mateřství vyřadí z možnosti stát se úspěšnou vědkyní.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.