4. července 2012

Akademiky UK čeká i v létě spousta práce. Odpočívat od ní budou na houbách i u moře

4. 7. 2012; autor: red.; rubrika: i-Forum informuje

Rybník na Třeboňsku, regenerace u moře, výlet do Vysokých Tater, ale také psaní odborných článků či pracovní výjezd za megalitickými památkami Evropy. Tak budou léto trávit akademici Univerzity Karlovy. Prozradili to v anketě časopisu i-Forum.

„Pro přírodovědce je léto hlavní sezónou terénních prací, mě čekají práce na Šumavě, kde v povodí Vydry provádíme monitoring a pravidelné hydrometrovací kampaně. Potom se také chystáme na hydromorfologické mapování Labe. Léto ale strávím alespoň částečně také jako normální člověk, s rodinou vyrážím do Alp a pak do českých hor, na Lipno a do Beskyd. Při výběru míst pro dovolenou se ale určitě projevuje moje profesionální deformace, protože jak na Šumavě, tak v Beskydech jsme dělali povodňový výzkum. Doufám, že při dovolené si lijáky a povodně dají pokoj,“ usmívá se proděkan Přírodovědecké fakulty doc. RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.

Mgr. Filip Čapek, Th.D., z Evangelické teologické fakulty se v polovině léta chystá na pracovní výjezd na archeologické naleziště nedaleko Jeruzaléma, avšak i on si kromě svých vědeckých povinností užije trochu volna a odpočinku. „Chystám se chodit s přáteli a manželkou po Vysokých Tatrách. Jinak ale strávím léto pracovně, čeká mě psaní projektů či redigování časopisu Teologická reflexe,“ plánuje Filip Čapek.

Spoustu práce čeká přes léto děkana Filozofické fakulty doc. PhDr. Michala Stehlíka, Ph.D. „Léto 2012 bude u mě ve znamení několika aktivit. Jednak dokončujeme s kolegy v Třebíči dětské muzeum na téma architektury a řemesel a vedle toho připravujeme knížku na téma Tváře českého undergroundu, což bude deset rozhovorů s klíčovými postavami českého undergroundu. Na konci srpna pak na mě čekají již tradiční Dačické barokní dny, na které ještě musíme stihnout připravit dobové divadelní představení. Mezi těmito aktivitami tiše doufám, že se mi podaří najít alespoň týden odpočinkové dovolené, kterou strávím už tradičně na Třeboňsku,“ těší se děkan Stehlík.

Zatočit s resty, na které není čas v průběhu roku, se chystá PhDr. Martin Lokšík z katedry žurnalistiky Fakulty sociálních věd. „Na zvlášť dalekou, dobrodružnou ani dlouhou dovolenou se nechystám. Jako každý rok pojedu na pár dní na Slovensko, kde mám příbuzné. A pak mě čeká klasický způsob trávení volna – horská turistika, houby, kolo a vyřizováni restů, které jsem nestihnul za cely rok. Dovolenku využiji spíše ke kratším úsekům odpočinku, protože mne letos o prázdninách čekají dvě letní školy. Osobně dávám přednost horám a zimním sportům, takže kouzlo dovolené si vychutnám nejraději v zimě na lyžích,“ vyhlíží zimní měsíce Martin Lokšík.

Dobít energii u moře plánuje prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty. „Čeká mě od každého trochu – služební cesta po megalitických památkách Evropy v rámci projektu studia kolapsů civilizací, s rodinou se chystám na ozdravný pobyt u moře a šest týdnů budu věnovat psaní nové publikace o posledních výzkumech ústavu v Abúsíru,“ popsal svůj nabitý letní program profesor Bárta.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.