10. srpna 2012

Nové jazykové kurzy ulehčí studium studentům FF a VŠUP

10. 8. 2012; autor: Mgr. Markéta Galatová, DiS, Jazykové centrum FF UK, red.; rubrika: i-Forum informuje

Jazykové centrum FF UK a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v těchto dnech dokončují projekt e-learningových a blended learningových kurzů, ve kterých si studenti mohou rozšiřovat znalosti angličtiny a němčiny v pohodlí domova a plně podle svých časových možností.

Projekt OPPA Inovace jazykové výuky v rámci akreditovaných bakalářských programů uměleckých a humanitních oborů zahájilo Jazykové centrum FF (JC FF UK) společně s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou (VŠUP) v březnu 2011. Pilotáž všech nových kurzů proběhla v zimním i letním semestru akademického roku 2011/2012 a provedená evaluace kurzu byla velmi pozitivní.

V oblasti jazykové výuky obě fakulty dlouhodobě spolupracují a nové e-learningové kurzy vycházejí vstříc studentům kombinovaného studia FF a ulehčí studium také studentům VŠUP, kteří se snažili složitě skloubit umělecké aktivity s pravidelnou účastí na prezenčních kurzech.

Všech 7 jazykových kurzů odpovídá úrovní Evropskému referenčnímu rámci (ERR) B1 – C1. Pro oba jazyky byly vytvořeny speciální gramatické příručky a tzv. metakurzy (doplňkové kurzy, které jsou nadřazeny základním kurzům, a jsou využívány pro umisťování materiálů, jež jsou společné všem kurzům daného jazyka).

Pro kurzy anglického jazyka vznikl společný metakurz s gramatickou příručkou, užitečnými odkazy na on-line slovníky a další výukové materiály sdílené on-line. Na procvičení gramatiky budou uživatelům sloužit cvičení Hot Potatoes. Studenti německého jazyka mají k dispozici tři metakurzy se zaměřením na slovní zásobu, gramatiku a poslech a uživatelé si mohou vybrat, kterou dovednost chtějí procvičovat.

Nezbytnou součástí kurzů je testování, jehož hlavní funkcí je poskytnutí feedbacku studentům. Pro generování vstupních, postupových a závěrečných testů se využívají nástroje nabízené LMS Moodle, doplňované klasickým „papírovým“ testem či přednesením prezentace (u blended learningových kurzů).

Blended learningové kurzy pokrývají 4 vyučovací hodiny týdně, dvě se realizují prezenčně a dvě jsou určeny pro samostatnou práci na úkolech, které jsou umístěné na platformě LMS Moodle. Studenti tedy pracují sami doma a následně společně pod vedením vyučujícího na seminářích.

E-learningové kurzy taktéž pokrývají 4 vyučovací hodiny týdně a spočívají v samostatné práci na úkolech. Studenti komunikují s tutorem kurzu z větší části pouze přes internet.

Kurzy pro anglický jazyk (2 e-learningové a 2 blended learningové) a německý (1 e-learningový a 2 blended learningové) naleznete zde.

Řešiteli prospěšného projektu jsou jak zaměstnanci JC FF UK, tak VŠUP, zatímco technické zázemí zajistila společnost PC-HELP.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.