9. srpna 2012

Projekt Sofiina volba po česku mapuje osudy 150 židovských chlapců a děvčat za války

9. 8. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Studentka hebraistiky na Filozofické fakultě UK Denisa Glacová se zapojila do unikátního projektu Sofiina volba po česku, který si dal za cíl zjistit, co se stalo s několika desítkami židovských chlapců a děvčat, kteří byli v roce 1939 vybráni a trénováni k přesídlení do Palestiny. Denisa postupně rozplétá příběh Pavla Zeimera.

Můžete projekt Sofiina volba po česku představit?

Cílem projektu je získat co nejvíce informací o skupině 150 židovských chlapců a děvčat, kteří byli v roce 1939 vybráni a trénováni k přesídlení do Palestiny. V rámci projektu byli posláni do Dánska, kde pracovali na farmách a měli se zaškolit v zemědělství. Do Palestiny nakonec vyjelo asi jen 40 dětí, zbytek zůstal Dánsku. Odtud byli nuceni v roce 1943 utéct do Švédska. Po útěku však mezi sebou skupina zpřetrhala kontakty. Autorkou projektu je Judita Matyášová, která se snaží spolu s několika dobrovolníky všechny členy této skupiny dohledat.

Jak jste se k tomuto projektu dostala vy?

Projekt v současné době podporuje také Pražské centrum židovských studií. O možnosti zapojit se do projektu mě a mé spolužáky informoval PhDr. Pavel Sládek, Ph.D., který je předsedou odborné rady Pražského centra židovských studií a zároveň je pracovníkem Ústavu Blízkého východu a Afriky – obor hebraistika.

Denisa Glacová v říjnu nastoupí do druhého ročníku bakalářského studia oboru hebraistika na Filozofické fakultě UK

Co je v projektu vaším úkolem?

Mým úkolem je najít co nejvíce informací o Pavlu Zeimerovi, jednom ze 150 dětí, které měly být za pomocí ŽNO v Praze a mezinárodní organizace Jugend Aliyah přesídleny do Palestiny.

Jak jste s výzkumem daleko?

Nedávno vyšel článek v Opavském a Hlučínském deníku a na jeho základě se mi ozvalo několik lidí, kteří by buď chtěli s hledáním pomoci, nebo o Pavlovi dokonce vědí něco konkrétního. Doufám, že mě jejich pomoc zavede k dalším informacím, které by mohly být pro můj výzkum užitečné.

Na základě celého projektu Sophiina volba po česku by pak měl vzniknout dokumentární film, kniha i výstava.

Podílejí se na projektu i další studenti Univerzity Karlovy?

Zapojeno je i několik mých spolužáků z hebraistiky. Zda se ho účastní i další dobrovolníci, bohužel nevím.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.