20. srpna 2012

Čeští a ukrajinští pedagogové poznávali archiv vzpomínek na holocaust

20. 8. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Centrum vizuální historie Malach (CVH Malach) při Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK, které je prvním přístupovým bodem k archivu Institutu USC Shoah Foundation v České republice, uspořádalo expertní mezinárodní vzdělávací program pro učitele nazvaný Svědectví pamětníků ve výuce pro 21. století. Jako první si své nápady a zkušenosti mohli v prostorách budovy na Malostranském náměstí vyměňovat čeští a ukrajinští učitelé, pro Poláky je seminář plánován na podzim.

„Intenzivní pětidenní úvodní seminář připravil pedagogy na využívání svědectví k rozvoji studentských gramotností, posílení schopností kritického myšlení a podpoře zodpovědného občanství. Program byl zahájen červencovým seminářem na Středoevropské univerzitě v Budapešti, 13. srpna přivítalo pražské CVH Malach čtrnáct pedagogů z celé České republiky, následující týden pak hostilo sedmnáct pedagogů z Ukrajiny. Seminář pro polské učitele plánujeme na podzim,“ říká koordinátor CVH Malach Jakub Mlynář.

Účastníci z obou zemí si v rámci programu vytvořili vlastní vzdělávací projekty založené na svědectvích pamětníků, jež v budoucím školním roce použijí při práci se studenty. „Získali jsme tak přístup k unikátní databázi informací, které jsou jak pro učitele dějepisu, tak pro samotné studenty velkým přínosem,“ říká Mgr. Marcel Mahdal, jenž učí na Jazykovém gymnáziu Pavla Tigrida v Ostravě dějepis a základy společenských věd a zároveň je redaktorem portálu Moderních dějin. Se svými studenty již CVH Malach také navštívil. „Aby studenti návštěvu archivu maximálně využili, začali jsme s přípravou tématu dlouho dopředu. Představil jsem jim rovněž možnosti archivu a připravil si nějaké otázky, na něž měli odpovědět,“ popisuje své zkušenosti.

O výsledky a své zkušenosti se poté účastníci podělí s kolegy na následných seminářích organizovaných Institutem, ale nejen to – stanou se také součástí globální sítě pedagogů využívajících digitálních a vizuálních médií ke zlepšení antidiskriminačního vzdělávání.

Další články k tématu:

Projekt Malach dokončen. Archiv nahrávek zpřístupní knihovna MFF UK

Centrum Malach zažívá zatěžkávací zkoušku. Čeká ho pět měsíců testovacího provozu

Centrum vizuální historie Malach: brána k 52 000 lidských osudů

Do Centra Malach začínají proudit návštěvníci

Centrum vizuální historie Malach oslavilo 1. narozeniny











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.