24. srpna 2012

Pod taktovkou studentů UK ponese litoměřický filmový festival známky punku

24. 8. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: Studenti

Film’s not dead! hlásají plakáty už dvanáctého ročníku nezávislého filmového festivalu v Litoměřicích. Za celou dramaturgií letos rebelsky naladěného festivalu stojí studenti filmových studií na Filozofické fakultě UK, kteří jeho program sestavili v rámci speciálního semináře Festivalové dramaturgie. To, co se naučili teoreticky, tak hned mohli uplatnit v praxi. Promítání začíná v pátek 24. srpna a potrvá až do neděle.

V krásné historicky cenné metropoli Českého středohoří se festival koná na konci léta každý rok. Na rozdíl od masových akcí typu jeho velkého bratra v Karlových Varech se v Litoměřicích snaží budovat spíše pohodový, k divákům přívětivý festival, kde se na ně ze všech koutů nevalí reklamy a kde nemusí půl dne strávit stáním ve frontách do kinosálů.

Letos poprvé jeho organizátory napadlo oslovit prostřednictvím PhDr. Davida Čeňka z katedry filmových studií i studenty Univerzity Karlovy. „Díky tomu, že to jsou studenti a procházejí různými festivaly, mají spoustu nápadů. Litoměřice se ponesou v takovém mladistvém duchu, budou mít takový ten správný drive,“ usmíval se organizátor akce Tomáš Vlasák. „Pokud bude festival pokračovat i v dalších letech, jsem všemi deseti pro, abychom spolupracovali se studenty i nadále,“ přikyvoval.

Podle něj je důležité, aby se studenti už při studiích naučili v rámci pořádání podobných akcí řešit třeba i takové praktické problémy, jako jsou finance. „Je užitečné, když se naučí jednat s filmovými distributory a když zjistí, že není až tak jednoduché získat některá filmová práva,“ upozornil Tomáš Vlasák.

Pod vedením PhDr. Davida Čeňka se na dramaturgii litoměřického promítání podílelo sedm studentů, mezi nimi i Bc. Tomáš Janáček. „Přemýšleli jsme, jak udělat festival zajímavý a přínosný. Jsou tam dva rozměry – jeden stojí na tom, že jeho tvůrci musí být vždy trochu poplatní širší skupině diváků, která se generuje z města a okolí. Na druhou stranu festival musí být natolik zajímavý, aby stál lidem za to dojet za ním i ze vzdálenějších míst,“ vysvětlil student.

Téma punku se nepromítlo jen do toho, že by na festivalu běžely snímky mapující punkovou hudební scénu, studenti především hledali filmy a dokumenty, které jsou převratné a netradiční svým filmovým jazykem. „Punk se může skrývat pod alternativním způsobem produkce filmu, natáčením s nízkým rozpočtem nebo pod nějakým výrazně odlišným přístupem k filmové řeči, pod bořením tradičních konvencí,“ zamýšlel se Tomáš Janáček.

Právě z toho důvodu celé třídenní promítání uvede ve své době šokující snímek japonského režiséra Seijuna Suzukiho Branded to Kill, který divákům v pátek vpodvečer představí přímo Tomáš Janáček. Snímek vznikl v šedesátých letech, kdy se Japonsko snažilo naladit na novou filmovou vlnu tak, že režiséři snímky kořenili otevřenými násilnými a erotickými scénami. Suzuki šel však v Branded to Kill ještě dál a vysloužil si za to deset let zákazu natáčení. „Tento film má určitý kultovní status a režiséři jako Quentin Tarantino a Jim Jarmusch z něj velmi rádi citují některé scény. U nás není tak úplně snadné ho vidět, takže bych doporučoval na něj zajít,“ lákal diváky Tomáš Janáček.

Podobných kultovních a nesnadno dostupných filmů uvidí diváci ve třech litoměřických filmových sálech a v letním kině na ostrově uprostřed Labe celou řadu. Těšit se mohou třeba na sklepácký film Kouř režiséra Tomáše Vorla, na dokument Jany Chytilové o kapele Plastic People of the Universe nebo na mystifikační dokument Petra Zelenky o punkové kapele Visací zámek.

V pátek se navíc chystá protestní happening na podporu ruských punkerek Pussy Riot, jež za „výtržnictví a náboženskou nenávist“ poslala ruská justice na dva roky do vězení. Kromě zhlédnutí krátké scénky, kterou zahrají litoměřičtí ochotníci zahalení v kuklách, budou moci návštěvníci podepsat i petici za podporu odsouzených žen. Organizátoři festivalu ji po jeho skončení doručí na ruské velvyslanectví v Praze.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.