24. srpna 2012

Hmyzožravá kruhoočka vyrážejí do boje se škůdci

24. 8. 2012; autor: Helena Stinglová; rubrika: i-Forum informuje

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze Na Slupi si už nemusejí dělat starosti s otravným hmyzem, jenž ničil vzácné tropické rostliny. Ve skleníku s ním zatočí letka padesáti kruhooček východoafrických, tedy hmyzožravých ptáků, kteří v zahradě od čtvrtka 23. srpna volně poletují a dohlížejí na pořádek.

Ročně musela zahrada do likvidování škůdců investovat třicet tisíc korun za nákup hubicích chemických prostředků. S pořízením přirozeného nepřítele škůdců tak zahrada výrazně ušetří. Ptáci zlikvidují červce, svilušky, mšice i roztoče.

Noví obyvatelé botanické zahrady pocházejí z evropských umělých odchovů, přirozená domovina ptáků je však ve východní Africe, v takzvaném Africkém rohu. Do zahrady se dostalo 25 párů ptáků a její pracovníci počítají s tím, že v botanické vyvedou i mladé. „Materiálu na stavění hnízd tu mají dost, navíc je skleník dostatečně vysoký pro to, aby měli klid na hnízdění,“ vysvětlil ředitel zahrady Ing. Ladislav Pavlata.

Volně poletující kruhoočka ve skleníku doplnila stálou expozici velkých papoušků, která je v zahradě umístěna už několik let. Díky štěbetání kruhooček a pokřikování velkých papoušků návštěvníci v tropickém skleníku získají docela přesnou představu o tom, jak to vypadá v tropickém lese.

V subtropickém skleníku zahrady navíc v pátek 24. srpna začala tradiční výstava exotického ptactva. Kromě výstavních kousků andulek či kanárů si její návštěvníci mohou prohlédnout třeba i důstojně se tvářícího pestrobarevného aru nebo pár vzácných ptáků pocházejících z jihovýchodní Afriky, známých pod jménem turako Livingstonův.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.