27. srpna 2012

Dobruška? Tam to bylo krásné!

27. 8. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Čína, Filipíny, Jordánsko, Mexiko, Moldavsko, Rusko, Venezuela či Spojené státy americké. To je výčet jen několika z třiceti pěti zemí, jejichž zástupce bylo možné potkat 23. srpna na slavnostním předávání osvědčení o absolvování kurzu češtiny po krajany. Setkání to bylo přátelské, místy až dojemné.

Letos organizoval Ústav jazykové a odborné přípravy UK již dvacátý druhý ročník kurzu češtiny pro krajany žijící v zahraničí, kteří se chtějí naučit nebo si chtějí zdokonalit jazyk svých předků, seznámit se s českou kulturou a poznat některá z nejkrásnějších míst v České republice. Praktická výuka češtiny probíhala již tradičně ve východočeském městečku Dobruška. Pro všechny účastníky kurzu byl každý den připraven bohatý mimoškolní program včetně celodenních výletů. Pro osvědčení o absolvování kurzu si do Karolina přišlo přes šedesát krajanů, kteří mají na čtyři týdny strávené v Dobrušce jen ty nejlepší vzpomínky. Zvláštní poděkování patřilo všem pedagogům, kteří se účastníkům věnovali a již si za to vysloužili několikaminutové standing ovation.

„Dovolte mi, abych vás co nejsrdečněji pozdravil jménem Univerzity Karlovy a jménem Ústavu jazykové a odborné přípravy zde v těchto prostorách starého Karolina. Všechno hezké jednou končí a stejně tak je na konci i tento váš kurz češtiny. Jsou to čtyři týdny, co jste přijeli sem, do České republiky individuálně jako jednotlivci, a dnes na konci vašeho kurzu podle reakcí při předávání osvědčení vidím, že už nejste šedesát jednotlivců, ale jeden velký dobrý kolektiv,“ řekl na závěr setkání zástupce ředitele ÚJOP Mgr. Zdeněk Pressl a zároveň vyslovil přání, aby až se účastníků někdo zeptá na Dobrušku, dostalo se mu odpovědi, že tam to bylo krásné.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.