6. září 2012

Bývalá trafostanice láká na prostor intertextu

6. 9. 2012; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: Studenti

Netradiční prostory bývalé trafostanice si pro svou prezentaci zvolilo třináct mladých umělců z katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK. Výstava nazvaná My place se zabývá pojmem intertextovosti ve vizuálním umění a svůj otisk na ní můžete v rámci doprovodné instalace Povolení k pobytu zanechat i vy. Čas máte až do 16. září.

Návštěvníci výstavy jsou vyzýváni, aby přemýšleli, co se v prostoru kolem nich právě děje. Obklopují je instalace, obrazy i nazvučené objekty, které společně vytvářejí My place, tedy „mé místo“. „Zda toto místo bude naše, nebo i vaše, závisí na tom, zda si v instalaci najdete své příběhy a jestli se vám významy věcí otevřou v určitých kontextech,“ řekla během vernisáže kurátorka Romana Bartůňková.

Obrazový text je autory chápán ne jako „objekt“ (písmo), ale spíše jako „prostor“ mezi objektem a čtenářem/návštěvníkem galerie, v němž se tvoří nekonečně mnoho významů. Texty se navzájem ovlivňují a otevírají se do jiných textů – prostorů, kontextů či podtextů.

„Koncepce My place spočívá v ustanovení svého osobního místa, ve kterém se intenzivně nacházím a z něhož vycházím v dalším uvažování o světě. Toto místo je součástí mé osobní archeologie, nemusí být pouze faktickým místem v prostoru, ale aktuálním stavem mysli. Postupně nalézám nejvhodnější formu, jíž bych My place nejlépe vizualizovala. Vzniká artefakt. Ne však jako konečný produkt, finální neměnný tvar, ale jedno okénko filmu, jeden znak celého ,textu‘,“ popisuje Romana Bartůňková.

Výstavu My place / Pobyt v prostoru intertextu můžete až do 16. září navštívit v galerii Trafačka, Kurta Konráda 1, Praha 9. Otevřeno mají od úterý do neděle od 15 do 19 hodin.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.