18. září 2012

Inaugurace děkana MFF - Přepis inauguračního projevu děkana MFF prof. Jana Kratochvíla

Vaše magnificence, pane rektore, další zástupci univerzity, spectabilis, pánové děkani spřátelených fakult, vážení hosté, zástupci ústavů Akademie věd, pane předsedo Jednoty českých matematiků a fyziků, zástupci redakce Vesmíru, členové vědeckých rad, akademického senátu a honorabiles, milé kolegyně a kolegové,

je mi velkou ctí a současně cítím jako velký závazek, že jste mě zvolili do funkce děkana fakulty, kterou považuji za jednu z nejlepších fakult Univerzity Karlovy, kteroužto považuji za jednu z nejlepších univerzit na světě. Budu se snažit, abych té cti a závazku dostál, jak já, tak moji kolegové, které jsem si pečlivě vybíral již v době příprav voleb, o kterých tady hovořil pan předseda senátu. Mám velkou radost, že jste v takovém počtu přišli sem na půdu informatické sekce, kde jsem sedmnáct let působil jako člen a nějakou část jako vedoucí katedry aplikované matematiky. Byly to krásné roky a věřím, že budu mít i při té náročné práci čas, alespoň jednou týdně čas trávit jeden den tady na Malostranském náměstí.

Jsem rád, že vás mohu uvítat v refektáři, ve kterém jsem mimochodem moderoval přednášku jednoho z guru teoretické informatiky prof. J. Hopcrofta, ale také uváděl několik koncertů legendární skupiny Humbuk. Vážím si toho, že jsem první děkan v historii Matfyzu, který vychází z informatické sekce. Nemám však v úmyslu bojovat ani za odtržení informatické sekce a vytvoření samostatné fakulty, jako šli touto cestou v Brně, ani za změnu názvu fakulty, tak jak se stalo v Bratislavě. Spokojím se s tím, že budu prosazovat to, co je už zakotveno dlouho v mé mysli, že Matfyz se píše s měkkým i.

Rád bych využil této chvilky, abych vás seznámil s tím, co nové vedení udělá nebo začalo dělat, ještě než nastoupilo své funkční období. Říkal jsem to v době voleb a říkám to stále, z rozjetého rychlíku se nevyskakuje ani se nemění směr velmi náhle. Považuji fakultu za tak dobře rozjetou, že neočekávám žádné zásadní změny. Nicméně je jedna změna, na které už pracujeme a proděkan pro koncepci studia Petr Kolman tomu věnoval značnou část prázdnin i začátku září, a to je příprava studia v anglickém jazyce pro zahraniční studenty.

V první vlně informatiky a od roku 2013–2014 věříme, že tady uvítáme netriviální počet zahraničních studentů. Prosím vás o jistou shovívavost, vás, kteří je budete učit nebo se s nimi setkávat na chodbách budovy, ne o shovívavost v hodnocení jejich znalostí. Tam prosím buďte stejně přísní jako na naše studenty, ale shovívavost v tom, že některá orientace nebude pro ně tak snadná jako pro studenty naše. Jsem přesvědčen, že nás čeká ještě deset let demografický pokles v České republice, a že pokud chceme zachovat kvalitu a excelenci našich studentů, kvalitu studia a počet studentů, tak musíme sahat někam jinam než jen do kotliny, kterou pan rektor zmínil.

Nejen to je faktor, proč tady chceme vidět zahraniční studenty, ale i to, že před zhruba dvaceti lety revoluce v roce 1989 přinesla také revoluci v otevření se světu, kdy studenti a my, pedagogové, jsme mohli začít vyjíždět do zahraničí mnohem volněji než do té doby. Tak po dvaceti letech je načase, abychom se otevřeli tak, že zahraniční studenti mohou jezdit k nám a naučit se něco u nás.

Jsem přesvědčen, že fakulta má hodně co nabídnout. Současně jsem přesvědčen, že zahraniční studenti přinesou i našim českým studentům možnost navštěvovat přednášky v angličtině, možnost lepšího uplatnění se v programech Erasmus a v neposlední řadě, že kontakty, které zde navážou, mohou být prospěšné pro jejich profesionální život do budoucna. Na přípravě studia se podílel zatím především pan proděkan Kolman s dalšími pracovníky sekce z Ústavu formální a aplikované lingvistiky, kterým tímto děkuji.

Dalším krokem, který jsme především se sekčními proděkany a proděkanem pro vědu činili, byla příprava návrhu nového složení vědecké rady. Jsem přesvědčen, že se nám podařilo senátu nabídnout silnou vědeckou radu, která bude určovat vědecký chod fakulty na příští čtyři roky. Doufám, že nám ji druhého října senát schválí, tak aby další den mohla již zasednout. Není myslím bez zajímavosti, že na tvoření vědecké rady se nepodílelo jen nás pět, ale do jisté míry i fakultní veřejnost, protože ke složení vědecké rady jsme spolu s akademickým senátem vytvořili vnitrofakultní fórum, ve kterém padlo více jmen, než je členů rady; ne všechna jména se proto ve vědecké radě objeví, ale myslím, že velmi nezanedbatelný počet se projeví.

Již v červnu, krátce poté, co mě senát zvolil, jsme provedli pilotní verzi studentské ankety hodnocení výuky v papírové formě. Byl bych velmi rád, kdyby váze hodnocení studentů bylo přáno sluchu například při habilitačních řízení, tak jak je tomu běžné v Americe, ale není možné, aby to bylo v anketě, kde odpovídá pět až deset procent studentů. Pilotní papírová verze měla za cíl zvýšit zájem studentů a upozornit je na anketu a to se povedlo. Ve srovnatelných předmětech oproti loňskému roku byl počet odpovědí v průměru dvojnásobný a v řadě předmětů ještě mnohem vyšší.

Rád bych poděkoval za práci na studentské anketě jednak děkanu Němečkovi, který svolil ještě v době svého děkanování s jejím konáním, a také studentské komoře akademického senátu, která se připojila k vyhlášení a s organizací pomáhala (především Tereza Bártlová a Kristýna Kuncová, Pavel Motloch a Petr Vlasák a nesenátor V. Láska). Rád bych využil tohoto okamžiku, abych vyhlásil nejlepší pedagogy z papírové ankety a poděkoval jim za to, že jsou nejen excelentní vědci, ale také excelentní pedagogové.

Chtěl bych také poděkovat odstupujícímu děkanu prof. Němečkovi za to, že předává fakultu v tak skvělém stavu, v jakém ji předává. Z vedení fakulty nedostupuje úplně, protože zůstává jako proděkan pro výstavbu, není tedy moment pro velké odstupné, ale mám pro něj malý dáreček.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.