18. října 2012

Chemické čtvrtky představí veřejnosti chemii v lidském těle i v hlubinách vesmíru

18. 10. 2012; autor: Přírodovědecká fakulta UK, rubrika: i-Forum informuje

Na Přírodovědecké fakultě UK startuje ve čtvrtek 18. října projekt pravidelných přednášek s názvem Chemické čtvrtky. Určeny jsou pro studenty středních i vysokých škol, pedagogy, ale také pro laiky zajímající se o chemii, a to bez omezení věku. Hlavním posláním tohoto cyklu je popularizace chemických témat s přesahem do dalších oblastí vědy a s ukázkami praktických experimentů. Vstup na všechny přednášky je zdarma.

Demonstrativní experimenty na vybrané téma zahájí každou z přednášek, které se budou konat pravidelně ve čtvrteční podvečer od 16.30 hod. v posluchárně CH1 Chemického ústavu (Hlavova 8, Praha 2). Rozsah témat bude opravdu široký - od vesmíru a astrochemie přes forenzní a kriminalistickou chemii až po chemii jadernou, biochemii a léčbu rakoviny. Přednášejícími budou špičkoví odborníci, posluchači se tedy mohou těšit na naše nejznámější popularizátory vědy, mezi něž patří například doktor Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR nebo profesor Kulhánek z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

"Pod názvem Chemické čtvrtky se skrývá série populárně-naučných přednášek, jejichž cílem je seznámit posluchače se zajímavými trendy moderní chemie. Přednášky předních odborníků z různých chemických či s chemií souvisejících oborů jsou určeny všem zájemcům o chemii jak z řad studentů a pracovníků PřF UK, tak i široké veřejnosti. Po každé přenášce bude následovat diskuse na dané téma. Doufáme, že se nám touto cestou podaří odborné, ale i laické veřejnosti ukázat, že chemie je vzrušující, zajímavá a perspektivní disciplína," uvedl doc. RNDr. Tomáš Obšil, CSc., proděkan chemické sekce Přírodovědecké fakulty UK, který je garantem projektu.

Chemické čtvrtky otevře již 18. října přednáška Chemie na místě činu. Tuto vysoce atraktivní problematiku přiblíží posluchačům forenzní genetik Daniel Vaněk, který společně se svými kolegy vyvinul ojedinělou metodu určování identity a příbuzenských vztahů z kostí zemřelých lidí. Hovořit bude o podrobnostech analýzy DNA, genetickém rozboru a řadě dalších zajímavostí z tohoto oboru.

Kalendář Chemických čtvrtků na Přírodovědecké fakultě UK:

  • 18. 10. 2012

    Chemie na místě činu: forenzní genetik Daniel Vaněk společně se svými kolegy vyvinul ojedinělou metodu určování identity a příbuzenských vztahů z kostí zemřelých lidí. Předmětem jeho přednášky budou podrobnosti o analýze DNA, genetickém rozboru a řadě dalších zajímavostí z tohoto oboru.

  • 25. 10. 2012

    Populární molekuly: doc. RNDr. Jan Kotek, PhD., který se na Přírodovědecké fakultě UK zabývá výzkumem v oblasti koordinační a bioanorganické chemie, se zaměří na arzen, jeho historii od oblíbeného prvku travičů přes základ prvních antibiotik až k prvnímu úspěšnému léku proti syfilidě – Salvarsanu 606.

  • 1. 11. 2012

    Pokroková léčiva 21.století: doktor Petr Větrovský, absolvent oboru biochemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, nyní ředitel firmy Biotronik, zmapuje historii objevu oxidu dusnatého coby důležité molekuly ovlivňující celou řadu fyziologických a patofyziologických dějů v těle člověka a význam tohoto objevu pro vývoj nových léčiv. Zároveň poodhalí svět farmaceutického průmyslu a pojedná obecně o postupech při vývoji a klinickém zkoušení nových léků v 21.století.

  • 8. 11. 2012

    Jaderná chemie včera, dnes a zítra: prof. Ing. Jan John, CSc., z Katedry jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, jehož vědecká skupina je zaměřena na radioanalytické metody, nukleární spektroskopii a radiofarmaka, rozdělí svou přednášku do třech hlavních bodů: vznik a historický vývoj oboru jaderné chemie, seznámení se současnou vědeckou činností na poli jaderně chemických oborů v nukleární medicíně a energetice a využití jaderné chemie v budoucnosti.

  • 15. 11. 2012

    Novinky v léčbě rakoviny: doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., z Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie 1. lékařské fakulty UK a také ředitel firmy Asklepion představí nejnovější vědecko-lékařské pohledy na onemocnění spojené s nádorovým bujením a moderní přístupy v léčbě rakoviny. Zaměří se hlavně na fotodynamickou terapii, jež je vedle radioterapie, chemoterapie a imunoterapie další z novodobých zbraní proti tomuto zákeřnému onemocnění. Součástí přednášky bude i znázornění využití laseru v biomedicínských aplikacích.

  • 6. 12. 2012

    Organická chemie přírodních látek

  • 13. 12. 2012

    Předvánoční chemické překvapení: téma přednášky i přednášející budou překvapením

  • 9. 1. 2013 – výjimečně středa!

    Chemické dogma vesmíru: RNDr. Jiří Grygar, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR, špička v oboru astronomie a astrofyziky a jeden z mediálně nejznámějších vědců ČR, představí obor astrochemie od velkého třesku po současnost. Objasní vznik dodnes působících fyzikálních sil a subatomární hmoty v době těsně po velkém třesku a nepředstavitelné termonukleární reakce v jádrech hvězd. Doktor Jiří Grygar bude hovořit mimo jiné i o postupné syntéze těžkých prvků, které vznikají při gigantickém výbuchu supernovy a o vzniku pozoruhodných vesmírných objektů typu neutronových hvězd nebo magnetarů.

Bližší informace čtěte ZDE





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.