JUDr. Alla Tymofeyeva, Ph.D. • 16. listopadu 2012

Mezinárodního dne studentstva a Dne boje za svobodu a demokracii

Vážený pane rektore, vážení hosté,

je pro mě velkou ctí, že dnešního večera mohu k významné události státního svátku Den boje za svobodu a demokracii pronést několik slov. Univerzita Karlova sehrála klíčovou roli v rámci událostí připomínaných ke dni 17. listopadu a akademická obec je i v novodobé historii českých zemí významným činitelem boje za lidská práva, která jsou ústředním motivem tohoto svátku.

Pro mě jako pro cizinku je 17. listopad především Mezinárodním dnem studentstva, který má svůj původ na území současné České republiky. Zde v roce 1939 čeští studenti protestovali proti uzavření vysokých škol, a tak chránili jedno z nejzákladnějších lidských práv – právo na vzdělání. Toto právo bylo později, v roce 1948 zahrnuto do seznamu práv Všeobecné deklarace lidských práv (čl. 26) a v Evropě je mimo jiné chráněno Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Článek 33 Listiny základních práv a svobod České republiky zaručuje právo na přístup k vzdělání jak občanům, tak i cizincům. Osobně jsem jako cizinka získala tuto vynikající možnost studovat na Univerzitě Karlově v Praze, jedné z nejstarších a nejkvalitnějších univerzit v Evropě. V roce 2011 jsem zde ukončila doktorský studijní program na katedře mezinárodního práva Právnické fakulty a složila slavnostní promoční slib, o jehož významu zde mluvil pan rektor.

Studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy mi umožnilo setkat se s mnoha kvalitními lidmi. Tito lidé mi nejen poskytli znalosti v oblasti mezinárodního práva na velmi vysoké úrovni, ale současně se pro mě někteří z nich stali morálním vzorem. Systém vysokoškolské výuky v České republice možná má svá úskalí, na která poukazoval pan rektor. Já jsem nicméně vždy vnímala hlavně jeho pozitivní stránky, kterým lidé tady někdy nevěnují takovou pozornost, protože je považují za samozřejmé. Tento rok mi bylo rozhodnutím rektora Univerzity Karlovy uděleno stipendium na podporu vědecké činnosti zahraničních výzkumníků. Jsem velmi vděčná za příležitost věnovat se problematice lidských práv právě zde, na Univerzitě Karlově, s jejím historickým postavením ochránkyně lidských práv a pod vedením lidí, kteří patří ke špičce ve svém oboru.

Své vystoupení bych chtěla ukončit citátem Jana Pavla II.: „Věda má svůj smysl, pokud se chápe jako cesta k pravdě a pravda jako dobro člověka.“ Myslím si, že lidská práva jsou tím minimálním, nejzákladnějším předpokladem pro dobrý život. Chtěla bych všem zde přítomným popřát, aby v České republice byla lidská práva vždy dodržována a Univerzita Karlova vychovávala další generace odborníků s vysokými morálními zásadami.

Děkuji za pozornost a přeji vám hezký zbytek večera.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.