Helena Stinglová • foto: Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D. • 27. listopadu 2012

Jak na spokojené manželství? Výzkum odpoví

Dokumentaristka Helena Třeštíková pozorovala vývoj partnerských vztahů objektivem kamery, výzkumný tým Mgr. Kateřiny Klapilové, Ph.D., z Fakulty humanitních studií UK sleduje současné mladé páry pomocí internetových dotazníků. Vědci tak chtějí zjistit, co ovlivňuje spokojenost a stabilitu svazků mladých manželských dvojic.

Tým nyní pro výzkum hledá vhodné respondenty, tedy partnerské dvojice ve věku mezi 18 až 42 lety, které chystají svatbu nebo mají krátce po sňatku. Podmínkou také je, aby partneři dosud neměli děti.

Páry, které se do výzkumu zapojí, čeká vyplnění internetového dotazníku. Díky němu se budou moci na chvíli zastavit a komplexně se zamyslet na svým partnerským vztahem. „Respondent vyplňuje psychologické a osobnostní testy, některé jejich části jsou docela zábavné. Bude tam různými přídavnými jmény hodnotit svého partnera nebo popisovat přípravy své svatby,“ vysvětlila Kateřina Klapilová s tím, že zaškrtávání a vypisování odpovědí respondentovi zabere okolo pětačtyřiceti minut a dostane za to symbolickou finanční odměnu.

V ideálním případě by měli dotazník vyplnit oba partneři. Za rok je výzkumný tým znovu osloví s prosbou, zda by se zúčastnili dalšího dotazníkového kola.

Vědci získali prostředky pro výzkum na následující tři roky. Kateřina Klapilová však počítá s tím, že se tématu bude věnovat minimálně následujících deset let tak, aby získala data z co nejdelšího časového období života manželských dvojic.

Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D., působí na Fakultě humanitních studií UK, kde vede kurzy o evoluční psychologii, lidské sexualitě a partnerských vztazích. Těmto tématům se věnuje i v rámci své vědecké činnosti. Jedním ze stěžejních témat jejího výzkumu je vliv hormonální antikoncepce na ženskou sexualitu a výběr partnerů.

Pokud máte zájem zúčastnit se výzkumu, zašlete email na adresu: nebo (pokud jste z Olomouce). V případě zájmu můžete také telefonovat na tel: 251 080 396.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.