RVŠ • 20. prosince 2012

Informace o zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20. prosince 2012 a hlavní přijatá usnesení

1. Zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ

Předseda Rady VŠ doc. Fischer informoval o zasedání Akreditační komise, které se uskutečnilo ve dnech 26. – 28. 11. 2012, a kterého se zúčastnil společně s místopředsedou Rady VŠ prof. Čechákem a o zasedání Akademického sněmu Akademie věd ČR, který se konal dne 13. 12. 2012.

Dále doc. Fischer sdělil, že Rada VŠ nominovala do Dozorčí rady Centra pro výzkum vysokého školství, v. v. i. JUDr. Hodulíka, předsedu legislativní komise Rady VŠ.

Prof. Čechák informoval o zasedání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR, které se konalo dne 29. 11. 2012. Jedním z hlavních bodů programu bylo projednání státního rozpočtu na rok 2013 v kapitole 333 – MŠMT.

Doc. Fischer seznámil přítomné s výsledky kontroly usnesení orgánů Rady VŠ, která byla přijata v uplynulém období.

Užší předsednictvo nominovalo do expertně-pracovního týmu pro přípravu novely zákona o vysokých školách předsedu RVŠ, předsedu SK RVŠ, předsedu pracovní komise legislativní a předsedu komise pro strategie a rozvoj.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ.

2. Zpráva o činnosti Studentské komory Rady VŠ (dále SK RVŠ)

Předseda SK RVŠ Mgr. Jašurek ve svém vystoupení přednesl zprávu o činnosti SK RVŠ v době od 3. zasedání sněmu Rady VŠ. Informoval v něm o 9. schůzi SK RVŠ, kde bylo přijato usnesení k výchozímu dokumentu pro novelu zákona o VŠ a byla provedena analýza poplatků na vysokých školách. Na 10. schůzi SK RVŠ byla přijata usnesení k dokumentům: „Výchozí dokument pro novelu zákona o VŠ – hlavní cíle novely“ a „Výchozí dokument pro novelu zákona o VŠ – postup projednávání novely zákona o VŠ“. Zároveň bylo přijato usnesení k procesu projednávání novely. Analýzou poplatků na VŠ se zabývala i 10. schůze. Mgr. Jašurek sdělil, že SK RVŠ požádá o stanovisko k poplatkům MŠMT. V závěru svého vystoupení informoval o dvou zahraničních cestách členů SK RVŠ.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí zprávu o činnosti Studentské komory Rady VŠ.

3. Problematika Fondu rozvoje vysokých škol

Předseda Výboru Fondu rozvoje vysokých škol doc. Zemánek sdělil informace k problematice Fondu rozvoje vysokých škol.

Závěr:

Přítomní členové předsednictva Rady VŠ berou na vědomí informace, přednesené doc. Zemánkem k problematice Fondu rozvoje vysokých škol.

4. Vystoupení hostů

Náměstek ministra Mgr. et Mgr. Hruda přednesl informace o jednáních k novele zákona o VŠ, dále informoval o jednání Reprezentativní komise dne 19. 12. 2012. Sdělil, že MŠMT se rozhodlo nefinancovat od r. 2014 Fond rozvoje vysokých škol.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí informace hostů.

5. Ekonomické informace – výsledky jednání Reprezentativní komise

Předsedkyně ekonomické komise Rady VŠ JUDr. Valová informovala o jednání Reprezentativní komise, které se uskutečnilo dne 19. 12. 2012. Na programu jednání byl rozpočet 2013, Zásady financování VVŠ 2014 – limity „A“, Koeficient ekonomické náročnosti oborů Archeologie a Průmyslové inženýrství, další novela zákona 218/2000 Sb. K rozpočtu 2013 sdělila konkrétní částky výdajů rezortu MŠMT, výdaje na vědu a vysoké školy. Upřesnila výši prostředků pro vysoké školy. Ve srovnání s rozpočtem 2012 dojde k růstu o 132 mil. Kč (0,61%) před vázáním a po vázání růst o 700 mil. Kč (3,32 %). Ve střednědobém výhledu jde o meziroční pokles. V bilanční tabulce vysokého školství konstatovala, že v institucionální části A+K půjde o nárůst o 2,7%, v sociálních záležitostech studentů o nárůst o 3,5%, v Rozvoji vysokých škol jde o pokles o 4,9% (FRVŠ pokles o 30%, CRP nárůst o 13,7% a IRP zůstávají na stejné úrovni), v mezinárodní spolupráci dochází k nárůstu o 13,9% zejména pro navýšení prostředků na mobility Erasmus. V meziročním vývoji počtu studentů vzniká disproporce mezi skutečným přepočteným počtem studentů (SDS+1) a počtem, které MŠMT limituje a započítává při výpočtu rozpočtu. Dále zmínila východiska pro VVŠ při přijímacím řízení 2013, vliv demografického vývoje na počet studentů VŠ. Seznámila s metodikou výpočtu limitů na rok 2014 a připomínkami Rady VŠ k nim. Informovala o další novele zákona o rozpočtových pravidlech, která byla schválena PSP ČR dne 18. 12. 2012 s účinností od 1. 1. 2013. Sdělila, že v režimu státní pokladny půjdou dotace VVŠ přes účet u ČNB s možností vyvedení na vlastní účty školy. Zdůraznila, že metodika MŠMT k zajištění realizace je naprosto nezbytná, stejně tak jako tlak na ministerstvo, v návaznosti na připravovaný přechod na kontraktové financování, zabezpečit legislativně vynětí VVŠ z režimu státní správy.

Závěr:

Přítomní členové předsednictva Rady VŠ berou na vědomí informaci z jednání zástupců v Reprezentativní komisi MŠMT. Žádají náměstka ministra pro vysoké školy o urychlené zpracování a projednání návrhu postupu VVŠ při zavedení finančního režimu státní pokladny.

6. Stav projednávání věcných záměrů zákonů o VŠ a FPS – jednání expertního týmu

Předseda pracovní komise pro strategie a rozvoj VŠ RNDr. Popela informoval o společných zasedáních legislativní komise a komise pro strategie a rozvoj, které se uskutečnily dne 7. 12. 2012 a 13. 12. 2012. Na těchto zasedáních byly konzultovány jednotlivé okruhy navrhované novely zákona o VŠ. Dne 13. 12. 2012 a 18. 12. 2012 proběhla jednání expertně-pracovního týmu na MŠMT. RNDr. Popela shrnul body jednotlivých jednání a výstupy z těchto jednání.

Usnesení:

Rada VŠ bere na vědomí informace zástupců Rady VŠ o jednáních v expertní komisi MŠMT k novele VŠ zákona. Rada VŠ ukládá zástupcům Rady VŠ nadále do jednání přenášet poznatky a náměty RVŠ. Aktuálním požadavkem je vypustit podřazení veřejných vysokých škol režimu státní pokladny jako prvek neslučitelný s principy kontraktového financování. Rada VŠ svým zástupcům dále ukládá aktualizovat podklady pro lednové jednání P RVŠ.

7. Hodnocení výzkumu a vývoje a příprava státního rozpočtu na výzkum a vývoj

Místopředseda Rady VŠ prof. Opatrný informoval o jednání pracovní komise pro vědeckou činnost, které proběhlo dne 13. 12. 2012. Projednávanými body byla Metodika hodnocení výzkumu a vývoje, principy pro přípravu návrhu státního rozpočtu na výzkum a vývoj a novelizace zákona 130/2002 Sb. Hosté jednání komise prof. Málek a prof. Němeček a místopředseda komise prof. Opatrný (který je též členem KHV) podali informace o současném stavu prací na metodice hodnocení výsledků VaV pro rok 2013 (M2013) a v diskusi odpovídali na otázky, které se týkaly především problematiky hodnocení výsledků aplikovaného výzkumu - zejména patentů, otázky sestavování hodnotitelských komisí, fungování II. pilíře (zejména problém přihlašování výsledků vzniklých ve spolupráci více institucí - zaznívaly námitky proti možnosti blokace přihlášení výsledku ze strany jedné instituce).

Prof. Málek a prof. Opatrný na jednání pracovní komise pro vědeckou činnost informovali o současné situaci s tvorbou návrhů státního rozpočtu na VaV a s chystanou novelizací zákona 130/2002 Sb.

Usnesení:

Rada VŠ zásadně nesouhlasí s tím, aby Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhovala výši institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na základě jiných než zákonem stanovených kritérií. Žádá RVVI, aby podrobně vysvětlila svůj postup při návrhu výše této podpory a slučitelnost tohoto postupu se zákonem.

Rada VŠ podporuje další práce na metodice hodnocení výsledků výzkumu 2013 a vyjadřuje přesvědčení, že tyto práce míří správným směrem.

8. Informace z Monitorovacího výboru Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Zástupkyně Rady VŠ v Monitorovacím výboru Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost doc. Kraftová informovala o přijatých opatřeních k nápravě, reagujících na audit Evropské komise. Sdělila, že hlavní nedostatky byly v oblasti kontroly a oblasti komunikace. Navržená opatření ze strany Evropské komise byla akceptována a nyní byl vznesen požadavek o platbu. K uvolňování zásobníků by mělo dojít v lednu 2013. Potencionální příjemci budou osloveni, zda trvá jejich zájem o realizaci projektu. Informovala o operačních programech schválených pro období 2014 – 2020.

Závěr:

Přítomní členové předsednictva Rady VŠ berou na vědomí informace z Monitorovacího výboru Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

9. Různé

Předsedkyně pracovní komise Rady VŠ pro přípravu učitelů doc. Novotná informovala o činnosti této komise. Informovala o závěrech a doporučeních, které vyplynuly z diskuse na semináři Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR uspořádaného v rámci řešení dílčího projektu IPn „Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání“ (IPn Kvalita), který se uskutečnil ve dnech 20. – 21. 11. 2012. Závěry vycházejí z podkladů závěrečné zprávy Průzkumu problematiky fakult vzdělávajících učitele.

Závěr:

Přítomní členové předsednictva Rady VŠ berou na vědomí informace o činnosti pracovní komise pro přípravu učitelů.


Doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D.

předseda Rady VŠ

fischerj@vse.cz




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.