Helena Stinglová • foto: red. • 21. prosince 2012

Za starých časů se nadělovaly dřevěné hračky a voňavé perníčky

Až půjdete na vánoční procházku starou Prahou, zastavte se i v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK Na Slupi. Objevíte tam kouzlo staropražských Vánoc. Výstava o tradičních zvycích je otevřená denně až do 2. ledna 2013, a to i o svátcích.

Výstava provoněná františky dýchá atmosférou staré Prahy. Děti potěší perníčky zdobené tradičními obrázky andělů a čertů nebo dřevěné kolotoče se zvířátky a loutková divadélka.

Ti zručnější se mohou nechat inspirovat šikovností našich babiček a zkusit si o letošních dlouhých volných dnech po vzoru vystavených paličkovaných hvězdiček vyrobit svou vlastní originální ozdobičku. A že se dříve stromečky zdobily ledasčím, přesvědčí návštěvníky výstavy i stromky ozdobené šiškovými nebo žaludovými figurkami.

Snad více než stromečky však k tradičním staročeským Vánocům patří betlémy, kterých je na výstavě k vidění hned několik různých druhů. Ten největší, poskládaný ze 160 kolorovaných figurek, vyřezal právě před sto lety příbramský řezbář Antonín Smeták.

Aby byl dojem ze staré vánoční Prahy úplný, návštěvník uvidí i to, jak se kdysi v Praze v době adventu zdobily krámy. Perníčky se totiž nepoužívaly jen k potěše žen a dětí, obchodníci je podobně jako dnes barevná světýlka rozvěšovali po výlohách, aby navodili atmosféru Vánoc a přilákali zákazníky.

Výstava Staropražské Vánoce je otevřená denně od 10.00 do 17.00. Na Štědrý den a na Silvestra zavírá o hodinu dříve. Za vstupné zaplatí dospělí 50 korun, děti o deset korun méně.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.