Helena Stinglová • foto: red. • 16. ledna 2013

Palach inspiruje dodnes. Dokumenty o něm jsou dostupné už i ve francouzštině a němčině

Právě před čtyřiačtyřiceti lety studenta Filozofické fakulty UK Jana Palacha vyburcovala tehdejší společenská situace a postoje lidí k zoufale hrdinskému činu. Zapálil se, aby národ probudil z letargie, do které upadl po srpnu 1968. Jemu i dalším „živým pochodním“ se věnuje multimediální portál UK, na němž letos v lednu přibyly další důležité materiály zaznamenávající jeho čin.

„Jádrem jeho sdělení bylo vyburcovat lid z letargie, což je dnes stejně aktuální, jako tomu bylo v roce 1969,“ podotkl na tiskové konferenci k představení dalšího rozšíření obsahu portálu rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., a později pak na pietním setkání před Filozofickou fakultou vzdal hold statečnému činu Jana Palacha.

Jeho odvaha oslovila celý svět, proto se i portál www.janpalach.cz/janpalach.eu /janpalach.com v lednu roku 2013 rozšířil ze stávající anglické a polské jazykové mutace o francouzskou a německou.

Lidé, kteří hledají odpovědi na otázky, co vedlo právě Jana Palacha k tak mimořádnému činu, jak se události kolem jeho sebeupálení odvíjely den po dni a koho jeho odvaha inspirovala natolik, že se i on rozhodl položit svůj život za vyšší princip, se je dozví ze stránek projektu prostřednictvím historických textů a dokumentů, řady dobových a nově i uměleckých fotografií či televizních a rozhlasových záznamů.

Jedna ze vzácných fotografií, které mohou lidé vidět na portálu www.janpalach.cz, pochází ze spisu StB, ve kterém se zachovaly unikátní barevné fotografie z pohřbu Jana Palacha. (Zdroj ABS)

Multimediální portál vytvořil tým, který tvoří Petr Blažek, Patrik Eichler, Michal Ježek, Eva Nachmilnerová, Jáchym Šerých a Ivo Šulc. Počátky projektu sahají až do roku 2009, kdy k tehdejšímu čtyřicátému výročí sebeupálení Jana Palacha vznikl rozsáhlý sborník (Jan Palach ’69), konala se i konference a výstava věnovaná tomuto tématu. Tehdy tým autorů napadlo, že by nasbírané materiály měly být stále všem k dispozici, aby se na takto dramatický moment našich dějin nezapomnělo a aby nedocházelo k jeho dezinterpretaci. Jejich souvislé oživování odkazu Jana Palacha ocenil i děkan Filozofické fakulty doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.

Mimořádnost činu Jana Palacha dnes dokazuje i fakt, že světoznámá polská režisérka Agnieszka Hollandová natočila o této tragické události filmovou trilogii Hořící keř. První díl budou moci diváci z řad akademické obce UK zhlédnout ve světové premiéře v pátek 18. ledna na Filozofické fakultě UK. Projekce se zúčastní i autorka, se kterou po promítání budou moci diváci diskutovat.

Kabinet premiéra Petra Nečase na počátku letošního roku souhlasil s poslaneckým návrhem zákona, kterým se má 16. leden stát Dnem památky Jana Palacha. Zákon by měl nabýt účinnosti 11. srpna 2013, tedy právě v den nedožitých pětašedesátých narozenin Jana Palacha.


Univerzita Karlova a Studentská rada Filozofické fakulty UK srdečně zvou i na další akce ke čtyřiačtyřicátému výročí sebeupálení a úmrtí Jana Palacha:

Ve čtvrtek 17. 1. v 18.00 hod - happening k výročí Knihovny J. Palacha (FF UK, v podzemí) a od 17.30 do 19.30 teologická debata o etice palachovského činu v akademické farnosti Nejsvětějšího Salvátora (sakristie, vstup z Klementina).

V pátek 18. 1. FF UK a HBO pořádají světovou premiéru prvního dílu filmové trilogie, kterou o J. Palachovi k letošním výročím natočila významná režisérka A. Hollandová, začátek v 18.00 hod v budově FF UK. Následuje panelová debata s režisérkou a scenáristou filmu.

V neděli 20. 1. ve 20.00 akademická farnost pořádá mši svatou se vzpomínkou na J. Palacha, celebruje a promluví Mons. prof. Tomáš Halík (Křižovnické nám. 1).

Plakát k vzpomínkovým akcím ke stažení ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.