red. • foto: red. • 17. ledna 2013

Informace o zasedani predsednictva Rady vysokych skol ze dne 17. ledna 2013 a hlavni prijata usneseni

1. Zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ

Předseda Rady VŠ doc. Fischer sdělil, že Rada VŠ nominovala do skupiny pro přípravu Aktualizace Dlouhodobého záměru pro oblast VŠ, vyhlášení institucionálních rozvojových plánů a Rozvojových programů doc. Fischera, RNDr. Popelu a Mgr. Jašurka.

Informoval o žádosti Technologické agentury ČR o nominace kandidátů do Externí hodnotící komise programu Centra kompetence, která je poradním orgánem Technologické agentury ČR. Předsednictvo Rady VŠ nominuje 9 navrhovaných kandidátů: Ing. Hrušku, doc. Kalouse, prof. Kokošku, prof. Kumhála, doc. Rybku, doc. Šařece, prof. Schejbala, Ing. Šourka a prof. Volfa.

RNDr. Popela informoval o jednání, které proběhlo 4. 1. 2013 na MŠMT týkající se výpočtového modelu použitého pro věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům, o který opakovaně Rada VŠ žádala MŠMT již od konce roku 2010. RNDr. Popela sdělil, že náměstek Mgr. Hruda přislíbil maximální otevřenost a spolupráci v potřebném předstihu v případě, že bude uvedené téma dále rozvíjeno.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí zprávy z užšího předsednictva Rady VŠ.

2. Zpráva o činnosti Studentské komory Rady VŠ (dále SK RVŠ)

Předseda SK RVŠ Mgr. Jašurek ve svém vystoupení informoval o své účasti na jednáních s MŠMT o novele zákona o vysokých školách. 24. ledna se uskuteční schůze SK RVŠ, na níž se Studentská komora bude zabývat především aktuálními informacemi o přípravě novely vysokoškolského zákona.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí zprávu o činnosti Studentské komory Rady VŠ.

3. Vystoupení hostů

Náměstek ministra Mgr. et Mgr. Hruda se ve svém vystoupení věnoval zvláště informacím o jednáních k novele zákona o VŠ.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí informace hostů.

4. Ekonomické informace

Předsedkyně ekonomické komise Rady VŠ JUDr. Valová informovala o zákonu č. 501/2012 Sb. – novele zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech. Zdůraznila, že účty VVŠ se dle této novely stávají účty podřízenými státní pokladně a jsou vedeny výlučně u České národní banky. Majitelé účtů podle § 3 písm. H) bodů 10 až 15 (tedy i VVŠ) mohou převést peněžní prostředky na nich vedené na účty, které nejsou podřízeny státní pokladně. Zmínila, že organizační složky státu a právnické osoby, které mají finanční vztah ke státní pokladně, jsou povinny poskytovat ministerstvu informace pro průběžné sledování vývoje peněžních prostředků a pro kontrolu jejich použití, a to podle pravidel stanovených ministerstvem. Dle § 34 odst. 3 přebytky prostředků na jednotlivých souhrnných účtech státní pokladny může ministerstvo krátkodobě ukládat nebo investovat na finančním trhu nebo krátkodobě půjčovat právnickým osobám. Disponibilní zůstatky peněžních prostředků na jednotlivých účtech podřízených souhrnným účtům státní pokladny (tedy i účty VVŠ u ČNB) se těmito operacemi nemění. Dle přechodných ustanovení zákona dotace a příspěvky ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost, atp. mohou být VVŠ poskytovány na dosavadní účty vedené u bank nejdéle po dobu 3 měsíců od dne nabytí účinnosti tohoto zákona (tedy do 31. 3. 2013). Do té doby jsou mj. VVŠ povinny zřídit si u ČNB účty podřízené státní pokladně. Dne 16. 1. 2012 se uskutečnil seminář, který byl svolán odborem financování vědy a VŠ za účasti zástupců MF ČR a ČNB. Průběh potvrdil naprostou metodickou a technickou nepřipravenost novely ze strany MF a z toho logicky vyplývající nejasnosti i ze strany MŠMT, které navíc musí problém řešit komplexně za celé ministerstvo – „běžné“ dotace a příspěvky, financování vědy, programové financování, projekty EU. Závěr semináře – je naprosto urgentní pokračovat v řešení nastolených problémů v odborných grémiích za účasti všech stran.

Dále vystoupily se svým vyjádřením k této problematice ředitelky odborů MŠMT - ředitelka odboru sekce financování RNDr. Zuzana Matušková, ředitelka odboru hlavního účetního a svodného vykazování Ing. Soňa Festová a ředitelka odboru financování výzkumu a vysokých škol Ing. Jana Říhová.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ opakuje naléhavý požadavek komplexního řešení uplatnění režimu státní pokladny vůči veřejným vysokým školám a žádá ministra školství, mládeže a tělovýchovy, aby problému věnoval osobní pozornost.

Neřešení tohoto problému ohrožuje finanční fungování veřejných vysokých škol, Rada vysokých škol proto i s ohledem na skutečnost, že vláda změny projednávala v dubnu 2012, tedy v období, kdy nebyl jmenován ministr školství, mládeže a tělovýchovy, žádá ministra financí o přímé jednání s předsedou Rady vysokých škol o způsobu rychlé nápravy.

Rada vysokých škol současně zdůrazňuje požadavek svého dřívějšího usnesení žádající MŠMT o neprodlené legislativní řešení vynětí veřejných vysokých škol z režimu státní pokladny.

5. Stav projednávání novely zákona o VŠ – jednání expertního týmu

Předseda pracovní komise pro strategie a rozvoj VŠ RNDr. Popela informoval o společném zasedání legislativní komise a komise pro strategie a rozvoj, které se uskutečnilo dne 16. 1. 2013. Na tomto zasedání byly konzultovány jednotlivé okruhy navrhované novely zákona o VŠ. Dne 8. 1., 10. 1. a 15. 1. 2013 proběhla další jednání expertně-pracovního týmu na MŠMT. RNDr. Popela shrnul body jednotlivých jednání a výstupy z těchto jednání.

Usnesení:

Předsednictvo Rady VŠ bere na vědomí informace zástupců Rady VŠ o jednáních v expertní komisi MŠMT k novele VŠ zákona.


Doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D.

předseda Rady VŠ

fischerj@vse.cz




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.