Lucie Kettnerová • foto: red. • 23. ledna 2013

V laboratoři Labels mohou odborné výzkumy provádět studenti i pedagogové

Laboratoř behaviorálních a lingvistických studií, zkráceně Labels, se přestěhovala do nového zázemí v Hybernské ulici a je připravena poskytnout prostor pro realizaci experimentů výzkumníkům jak z Psychologického ústavu AV ČR, tak i z Filozofické fakulty UK.

Ačkoliv smlouva o založení společného pracoviště Filozofické fakulty UK a Psychologického ústavu AV ČR byla podepsána už před půldruhým rokem, ke slavnostnímu otevření laboratoře došlo až 17. ledna, kdy bylo možné v čerstvě zrekonstruovaných prostorách v Hybernské ulici v Praze 1 přivítat i veřejnost. Tým složený z členů obou participujících institucí však po dobu letošního roku nezahálel a v provizorních prostorách Psychologického ústavu v ulici Politických vězňů už v rámci zkušebního provozu do experimentů zapojil mnoho desítek studentů.

„Společné pracoviště Labels vzniklo z potřeby najít určité synergie v tom, co děláme. My jsme získali tyto zrekonstruované prostory, v nichž můžeme provádět laboratorní činnost, Filozofická fakulta naopak má mnoho učitelů a studentů, kteří o tuto činnost mohou mít zájem nebo je pro ně relevantní z hlediska studia a odborného působení. Nové odborné pracoviště umožní spojit volné kapacity na obou stranách,“ řekl během slavnostního otevření laboratoře její vedoucí PhDr. Filip Smolík, PhD.

Studenti Filozofické fakulty dostanou nejen příležitost absolvovat v laboratoři stáž, ale mohou se též stát participanty některého experimentu, jenž v laboratoři aktuálně probíhá. „Obojí jim dává možnost zažít něco, o čem doposud jen četli v učebnicích,“ upozornil doktor Smolík.

Nově zřízená laboratoř disponuje jak místností pro experimenty s dětmi (odborně pojmenovaná jako observační), v níž nechybí přebalovací pult a hračky, tak „dospělou“ sekcí nazývanou experimentální, kde lze testování provádět u více participantů najednou, což badateli umožní nasbírat potřebná data již během několika dní.

Další informace o možnostech provádění výzkumů nebo zapojení se do nich najdete na stránkách laboratoře.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.