Helena Stinglová • foto: FTVS UK, vizualizace studia BFB • 28. ledna 2013

Inspirace antikou. Fakulta tělesné výchovy a sportu chce vybudovat amfiteátr

Jako ve starověkém amfiteátru si budou moci brzy připadat ti, kdo zavítají na Fakultu tělesné výchovy a sportu UK. Její vedení plánuje přestavět atrium budovy v místo, kde se budou pořádat různé sportovní a kulturní akce a které bude zároveň sloužit jako oddychová zóna i koridor mezi stavbami.

Vizualizace přestavby atria Fakulty tělesné výchovy a sportu UK

Sídlo fakulty v pražských Vokovicích tvoří propojený blok staveb, uprostřed něhož se nachází nezastřešené prostranství, které je dnes osázené trávníkem a částečně vydlážděné. Poměrně velký prostor tak slouží spíše jen jako průchozí oblast, kde se nikdo ani v létě, ani v zimě dlouho nezdržuje. To chce vedení fakulty změnit.

„Přemýšleli jsme, jak prostor co nejlépe využít, aby se dal používat třeba pro slavnostní zahájení či ukončení akademického roku nebo pro zahajování sportovních akcí či vyhlašování vítězů sportovních klání. Zároveň bychom chtěli, aby tam mohli studenti i akademičtí pracovníci trávit volný čas a vznikl tak jakýsi studijně-relaxační prostor,“ vysvětlil proděkan pro rozvoj PhDr. Karel Kovář, Ph.D.

Amfiteatr budou moci využívat i další fakulty Univerzity Karlovy

Atrium s půdorysem podlouhlého obdélníku navíc v sídle Fakulty tělesné výchovy a sportu přivedlo architekta Miloše Mlejnka ze studia BFB k nápadu vybudovat zde amfiteátr vycházející z antických motivů. „Vnitřní část atria ve tvaru oválu chceme rozdělit na dva prostory. Jeden bude sloužit pro oddych, proto by tam měl být trávník, stromy, lavičky apod. Ve druhém prostoru by mělo vzniknout pódium s projekcí a okolo něj jeviště v podobě jakéhosi ochozu,“ vysvětlil proděkan Kovář a doplnil, že oba prostory bude oddělovat krytý koridor, kterým budou lidé moci procházet mezi jednotlivými křídly budovy suchou nohou.

Aréna s okolím by měla podle plánů pojmout až sedm set lidí a sloužit by mohla třeba i jako letní kino. „Naše fakulta je relativně izolovaná od fakult a studentského dění v centru Prahy. Vzhledem k tomu, že tady vznikne ojedinělý prostor, chtěli bychom ho nabídnout k využívání všem studentům Univerzity Karlovy,“ zdůraznil proděkan Kovář.

V současné době se návrhem přestavby zabývají jak členové akademické obce FTVS UK, tak radnice Prahy 6. Pokud všichni projekt odsouhlasí, mohly by být úpravy atria hotové už letos.

Fakulta plánuje vybudovat i park lanových drah

Proměna atria však není jedinou změnou, kterou okolí FTVS UK čeká. Výhledově vedení fakulty plánuje, že se v areálu fakulty vybuduje park lanových drah a parkourové hřiště. „Parkour je nový tip pohybových aktivit, které vycházejí z některých tanečních prvků, základů gymnastiky i bojových umění či brazilské capoeiry. Jde o práci s vlastním tělem a překonávání překážek v parkovém prostředí,“ popsal proděkan Kovář nový sport, který se dnes zvláště u mladých lidí těší velké oblibě.

Oba parky budou primárně sloužit fakultní výuce. Proděkan Kovář však nevylučuje, že ve vybraných dnech a hodinách by je mohla využívat i veřejnost, především základní a střední školy z okolí. Oba parky by měly vzniknout ještě letos.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.