19. října 2004

Přednáška “Simplicity and Complexity”.

Ve dnech 19.-22. října pořádalo Centrum pro Teoretická Studia spolu se Santa Fe Institutem symposium Scaling biodiversity. Při té příležitosti přednesl profesor Murray Gell-Mann před zcela zaplněnou Modrou posluchárnou veřejnou přednášku “Simplicity and Complexity”.

Profesor Gell-Mann je znám především tím, jak vnesl řád do chaotického světa elementárních částic. Za práce vedoucí k jejich uspořádání do přehledného schématu (i laik asi zaslechl něco o fundamentální částici zvané kvark) mu byla roku 1969 udělěna Nobelova cena. Jeho představy se dále vyvinuly ve fundamentální nástroj pro popis elementárních částic---standardní model (důležitým krokem bylo vysvětlení tzv. asymptotické volnosti při vzájemném silovém působení mezi kvarky, za které byla udělena trojici amerických fyziků [Gross, Politzer, Wilczek] letošní Nobelova cena). Standardní model byl potvrzen celou řadou experimentů.

profesor Murray Gell-Mann

Počátkem devadesátých profesor Gell-Mann zcela změnil zaměření svého vyzkumu. Významně se angažoval v založení Santa Fe Institutu, nového vědeckého ústavu věnovaného širokému interdisciplinárnímu výzkumu komplexních adaptivních systémů. Ve své přednášce na Karlově Universitě se věnoval právě základním myšlenkám teorie komplexity (na přiloženém snímku vysvětluje “komplexitu vzorku na kravatě”). Obecně řečeno, jde o studium systémů, které se vyvíjejí s použitím získaných informací. Ať už jde o dítě učící se mateřský jazyk, o bakteriální kmen stávající se resistentní vůči antibiotiku, či o vědeckou komunitu testující novou teorii.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.