Petra Köpplová • foto: red. • 23. dubna 2013

Memorix anatomie – nová revoluční vysokoškolská učebnice

Místo tisíců stran jich má nová učebnice anatomie Radovana Hudáka pouhých šest set. Přesto obsahuje všechny potřebné informace ke zkoušce. Moderní koncept učebnice se inspiroval oxfordskými příručkami a studentským pohledem. Místo několika tisíců korun zaplatí medici za učebnici 999 korun a během jejího křtu v neděli 28. dubna v Divadle ABC jen 750 korun.

Obsahovým a grafickým zpracováním je nová kniha Memorix anatomie maximálně přizpůsobena potřebám mediků a na první pohled se zásadně liší od klasických učebních textů. Kapitoly jsou uvozeny shrnutím, informace pro zajímavost umístěny přehledně po stranách a text zakončují schémata a kontrolní otázky. Papír se neleskne pod umělým osvětlením a počítá se s podtrháváním a vpisováním poznámek.

Při sestavování závěrečných otázek u kapitol autoři zohlednili sylaby všech jedenácti českých a slovenských fakult a vybírali takové otázky, se kterými se student při zkoušce nejčastěji setká. Učebnice je primárně určena medikům, ale díky členění ji mohou využívat i fyzioterapeuti a studenti biomedicínských oborů, pro které autoři rozšířili standardně uváděné informace v anatomiích ještě o funkci a rozsah pohybu svalů.

Sto ukázkových stran Anatomie je již volně k nahlédnutí na webu, ale tým počítá s verzí e-book a do budoucna i s anglickou verzí. Projekt se v dohledné době rozšíří o speciální webové stránky na opakování, které se stanou doplňkem WikiSkript. Ty totiž na rozdíl od Hudákova týmu nemají k dispozici vlastní obrázky a kapitoly postrádají jednotící zásah hlavního autora.

Doporučenou literaturou budou skripta na 3. lékařské fakultě. Kdy se dostanou na seznam ostatních fakult, prozatím není jisté, ale lze předpokládat, že brzy, protože partnery učebnice je 13 převážně lékařských spolků.

Radovan Hudák

Student 2. lékařské fakulty si již dlouho přál splnit svůj sen – vydat moderně pojatou anatomii. Před rokem a půl se přihlásil do soutěže serveru iDnes.cz Tvůj příběh. Probojoval se mezi padesát finalistů, kteří mohou získat výhru ve výši 100 000 korun na splnění svých přání. Hudák sestavil tým studentů a lékařů z lékařských fakult a ve spolupráci s docentem Kachlíkem z 3. lékařské fakulty a garantem projektu, přednostou Anatomického ústavu 3. LF UK v Praze profesorem Stinglem se dal do práce. Přestože se přípravě věnoval denně až patnáct hodin, stanovený termín realizace 1. března 2013 nestihl. Práce na učebnici se prodloužila o dva měsíce.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.