Petra Köpplová • foto: red. • 20. května 2013

Ministr Fiala věří, že 11. června budou jmenováni všichni profesoři

Ministr školství Petr Fiala v pražském Karolinu na slavnostním zasedání Učené společnosti u příležitosti XIX. valného shromáždění uvedl, že se snaží, aby byli v červnu jmenováni všichni navržení profesoři. K případu profesury Martina Putny se v projevech k členům společnosti vyjádřil i předseda Akademie věd profesor Jiří Drahoš a předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Ministr školství Petr Fiala a prorektor UK prof. Ivan Jakubec

Ministr školství Petr Fiala a prorektor UK prof. Ivan Jakubec
Fiala ve zdravici přítomným zástupcům Učené společnosti v Karolinu sdělil: „Pro mne je tento prostor více než deset let spojen s každoročním jmenováním profesorů. Doufám, že za tři týdny se dočkáme toho, že zde opět budou jmenováni profesoři a budou jmenováni všichni, kteří prošli úspěšně jmenovacím řízením na našich vysokých školách. Věřte, že se snažím, aby tomu tak skutečně bylo.“

Podle předsedy Akademie věd potvrzuje „aktuální diskuse na webu Učené společnosti, týkající se nepřijatelného ohrožení akademických svobod v případě profesury pana Martina C. Putny,“ že Učená společnost stále aktivněji vystupuje na veřejnosti a pojmenovává problematické jevy v českém prostředí.

Profesorka Vladimíra Dvořáková ve svém projevu vyzvala přítomné, aby si vážili hodnot, jako jsou autonomie, svoboda a pluralita bádání, a bránili je. Tyto hodnoty podle ní umožnily dospět k demokratickému systému a daly vzniknout nové generaci vědců. „Když se podíváme na naše dějiny, tak zjistíme, že útoky proti svobodě a pluralitě vždy ukazovaly, že cesta se vydává špatným směrem. Važme si těchto hodnot a chraňme je pro budoucí generaci,“ zakončila Dvořáková svůj projev.






 






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.