FF UK • foto: Jaroslav Řídký • 22. května 2013

Univerzita Karlova představuje nové objevy v Súdánu

Série odborných přednášek s diskusí Nové objevy Univerzity Karlovy v Súdánu se uskuteční ve středu 22. května v čase od 17.00 do 18.00 hod. ve Velké aule Filozofické fakulty UK v Praze (místnost č. 131), nám. Jana Palacha 2, Praha 1. Dosavadní poznatky a nálezy českého interdisciplinárního týmu na území Súdánu představí zástupci jednotlivých odborných pracovišť, která se na výzkumu pod vedením Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK.

Geologický průzkum na lokalitě Sfinga, pohoří Sabaloka, výzkumy ČEgÚ (foto Jaroslav Řídký)

Geologický průzkum na lokalitě Sfinga, pohoří Sabaloka, výzkumy ČEgÚ (foto Jaroslav Řídký)

„Tyto archeologické výzkumy významně rozšiřují naše poznání o době, kdy docházelo k vytváření prvních neolitických základů kultur v oblasti severovýchodní Afriky, ze kterých později vyrostly významné civilizace afrického kontinentu, včetně té staroegyptské. Podle našich vědomostí jsou české objevy na 6. kataraktu naprosto unikátní i ve světovém měřítku a jejich definitivní zpracování poskytne zcela nový pohled na zkoumané období,“ uvedl prof. Miroslav Bárta, Dr., ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze.

Za Český egyptologický ústav FF UK v Praze vystoupí prof. Miroslav Bárta, Dr., a Mgr. Lenka Suková; Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i., budou reprezentovat Mgr. Ladislav Varadzin, Ph.D., a Mgr. Jaroslav Řídký, Ph.D.

Přírodovědný výzkum pohoří Sabaloka přiblíží Mgr. Petr Pokorný, Ph.D., (Centrum pro teoretická studia, UK v Praze / AV ČR, Praha, v. v. i.), Mgr. Adéla Pokorná (Přírodovědecká fakulta UK v Praze), Mgr. Lenka Lisá, Ph.D., (Geologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.) a Mgr. Zdenka Sůvová (Český egyptologický ústav FF UK v Praze).

V roce 2009 zahájila česká expedice pod vedením Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze výzkum v pohoří Sabaloka a v oblasti Šestého nilského kataraktu v Súdánu. Výzkumy potvrdily předpoklad výskytu četných pozůstatků osídlení z různých období od paleolitu do novověku. V pohoří Sabaloka byla zjištěna pravděpodobně nejhustší síť lokalit z mezolitu v centrálním Súdánu. Ve středu této sídlištní sítě bylo identifikováno zaniklé sezónní jezero a bylo zde objeveno a částečně prozkoumáno patrně největší mezolitické pohřebiště v severní Africe.

On-line přenos přednášek bude zajištěn.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.