Kardinál Miloslav Vlk • foto: red. • 22. května 2013

Kardinál Miloslav Vlk: Akademická svoboda

V posledních letech jsem několikrát vstupoval do prostoru akademické svobody a stavěl se za požadavky studentů nebo se s jejich úsilím ztotožňoval.

Před několika lety to byl spor Univerzity Karlovy s Ministerstvem školství ČR o reformu vysokoškolského studia, před časem zase protest jihočeských studentů proti úzké spolupráci sociálních demokratů po vyhraných krajských volbách s komunisty a jejich totalitně angažovanými straníky.

Dnes vyslovuji svou podporu rektorovi Univerzity Karlovy, profesoru Hamplovi, v jeho rozhodném úsilí o ochranu akademických svobod a nezávislosti proti bezprecedentnímu zásahu prezidenta Zemana do těchto svobod, a sice v kauze jmenování profesorem docenta M. C. Putny.

Domnívám se, že nelze spojovat svobodu rozhodování příslušných akademických grémií s osobní názorovou orientací kandidáta, i když se mi nemusí vůbec líbit, a nemusím s jednáním dotyčného nikterak souhlasit.

Uvedený zásah se podobá ideologickému kádrování minulého totalitního režimu jak v oblasti akademických svobod, tak v osobním životě člověka. Tento postoj je i preventivní obranou mé vlastní svobody.

Vyjádření kardinála Miloslava Vlka vyšlo také na jeho osobních internetových stránkách.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.