31. května 2013

Prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc.

Prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc. promoval v roce 1965 na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v oboru stomatologie, poté ještě v roce 1976 absolvoval na téže fakultě i studium terapeutického směru. V roce 1983 obhájil kandidátskou disertační práci, doktorskou disertační práci obhájil v roce 1988. Docentem pro obor stomatologie byl jmenován v roce 1988 a v roce 1990 byl jmenován profesorem pro obor stomatologie.

Po promoci nastoupil na stomatologické odd. Nemocnice Nymburk. V roce 1968 nastoupil prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc. na dříve Stomatologickou kliniku FVL UK dnes Kliniku ústní, čelistní a obličejové chirurgie 1. LF UK, a působí na ní dodnes, v letech 1998 až 2012 byl přednostou tohoto pracoviště. V letech 1970 – 1971 pracoval na Klinice plastické chirurgie 3. LF UK a FN KV. Krátkodobě pobýval na 3 měsíčním studijním pobytu na Klinice maxilofaciální chirurgie Univerzitní nemocnice ve Vídni, dále pak na studijních pobytech v Lomoges (Francie), Liverpool (Velká Británie), Denver (USA) a Moskvě (Rusko). V současnosti vede subkatedru stomatochirurgie a maxilofaciální chirurgie IPVZ.

Prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc. je členem řady významných profesních společností jak v České republice tak i v zahraničí, např. České lékařské společnosti J.E.Purkyně, České lékařské akademie, Francouzské společnosti maxilofaciální chirurgie, Mezinárodní psolečnosti maxilofaciální chirurgie. Prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc. byl do roku 2012 dlouholetým členem Vědecké rady 1. LF UK, od roku je členem Vědecké rady UK.

Vědecká, přednášková a publikační činnost prof. MUDr. Jiřího Mazánka, DrSc. je obsáhlá, je autorem řady významných odborných publikací (Nádory orofaciální oblasti, Traumatologie orofaciální oblasti, Stomatologické repetitorium) a odborných příspěvků v časopisech (Česká stomatologie, Journal of Clinical Laser Medicine & Surgery, Aesthetic Plastic Surgery) a člen redakční rady časopisu Choroby hlavy a krku, zahrnujících i problematiku stomatochirurgie a nádorů v orofaciální oblasti.  Je také autorem několika učebnic.

Prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc. je držitelem Ceny českého literárního fondu, Medaile Za rozvoj 1. LF UK (1998), Pamětní medaile Pavla Jozefa Šafárika a Pamětního listu za dlouholetou spolupráci a aktivity ve prospěch LF UPJŠ v Košicích (2003), Ceny ministra zdravotnictví ČR za vědu a výzkum (2008). V roce 2008 mu byla rektorem UK udělena při příležitosti jeho životního jubilea stříbrná medaile UK.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.