Lucie Kettnerová • 18. června 2013

Hned tři ceny za nejlepší vědeckou literaturu putují týmům Univerzity Karlovy

Ceny Nadace Český literární fond prošly v letošním roce výraznou proměnou, z původních šesti byly ponechány jen dvě – cena za původní literární tvorbu a cena za vědeckou literaturu, která byla přiřazena k Cenám Josefa Hlávky. Hned tři ocenění (z celkem čtyř udílených) za vědeckou literaturu získaly na základě rozhodnutí odborné poroty týmy Univerzity Karlovy.

Ke změně udílení cen správní rada nadace přistoupila ze dvou důvodů. Prvním z nich je fakt, že společenský a mediální ohlas cen NČLF v dosavadní podobě neodpovídal prostředkům, které na ně byly vynakládány, což je podle zástupců nadace dáno i značnou inflací podobných ocenění. Druhým důvodem je snaha přispět především k propagaci literární děl, která nadace podpořila granty.

Nadaci ČLF bylo navrženo na ocenění celkem 81 knižních titulů, z nichž do druhého kola postoupilo 67 publikací. Nejvíce zastoupená byla již tradičně oblast společenských a lékařských věd. Slavnostní předání cen proběhlo 17. června na zámku v Lužanech u Plzně.

Cena Nadace Český literární fond za vědeckou literaturu /oblast společenských věd/ byla udělena

prof. PhDr. Františku Šmahelovi, DrSc.,

prof. PhDr. Lence Bobkové, CSc.,  

a kolektivu za práci Lucemburkové. Česká koruna uprostřed Evropy (vydalo nakladatelství Lidové noviny).

Stručná anotace: Syntetický pohled na vládu Lucemburků v českých zemích je součástí vícesvazkové ediční řady, jejíž základní podobu určilo monumentálně pojaté dílo Přemyslovci. Zahrnuje úsek zhruba 130 let, během něhož se vystřídali na českém trůně čtyři panovníci, Jan, Karel IV., Václav IV. a Zikmund. Náležitá pozornost je v knize věnována i dalším příslušníkům rodu, zejména jeho moravské linie. Velký důraz autoři rovněž kladou na vzdělanost a umění, vázané bezprostředně na lucemburskou dynastii.

Cena Josefa Hlávky za vědeckou literaturu byla udělena

v oblasti lékařských věd:

prof. MUDr. Ivanu Landorovi, CSc.,

prof. MUDr. Pavlu Vavříkovi, CSc.,

doc. MUDr. Jiřímu Gallo, Ph.D.,

prof. MUDr. Antonínu Sosnovi, DrSc., za práci Revizní operace totálních náhrad kyčelního kloubu (vydalo nakladatelství Maxdorf).

Stručná anotace: Autorský kolektiv složený z předních českých ortopedů i odborníků dalších medicínských profesí vytvořil rozsáhlou monografii koncipovanou jako průvodce ortopeda od příčin přes operační návody až po řešení případných dalších komplikací.



v oblasti věd o neživé přírodě:

Mgr. Šárce Voráčové, Ph.D.,

a kolektivu za práci Atlas geometrie. Geometrie krásná a užitečná (vydalo nakladatelství Academia).

Stručná anotace: Kniha obsahuje soupis geometrických pojmů bohatě doplněný ilustracemi a fotografiemi. Klasické i méně známé geometrické úlohy jsou předkládány v historických souvislostech, s důrazem na spojení geometrie s technickou praxí, uměním i s grafikou. Kniha je vhodnou pomůckou do základních či středních škol, kde může sloužit jako zdroj inspirace k dalšímu studiu zajímavých partií geometrie.





















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.