25. června 2013

Projev rektora UK prof. Václava Hampla u příležitosti jmenování profesorů dne 25. 6. 2013

Vážený pane ministře, Rectores Magnifici, milé docentky, milí docenti, vážení hosté,

dovolte, abych vás přivítal ve Velké aule staroslavného Karolina, které je jako dávné sídlo pražské univerzity nezpochybnitelným symbolem akademické samosprávy a akademických svobod znovunabytých po listopadu 1989.

Univerzita Karlova tradičně hostí slavnostní předávání profesorských dekretů spolupodepsaných prezidentem republiky a předsedou vlády. Tohoto obřadu se v minulosti někdy zúčastňoval prezident, v jeho nepřítomnosti předával dekrety ministr školství. Tak tomu bude i dnes. Ještě jednou srdečně vítám pana ministra profesora Petra Fialu. Zvláště srdečně vítám i ty, jejichž přítomnost zde dnes je projevem postoje velmi důležitého nejen v univerzitním prostředí, totiž kolegiality a solidarity.

Vaše dekrety, milé docentky a milí docenti, osvědčují nejvyšší vědeckou a pedagogickou kvalifikaci, kterou lze v této zemi získat a jež je zcela oprávněně širokou společností uznávána a ceněna. Všichni jste prošli korektním a velmi náročným odborným řízením a zevrubným posouzením své dosavadní vědecké, výzkumné, tvůrčí a pedagogické činnosti, na základě něhož vědecké rady univerzit rozhodly o tom, že máte být jmenováni profesory. Tímto jmenováním získáváte mimo jiné i zodpovědnost za další rozvoj vašich oborů, a to nejen v českém, ale i mezinárodním měřítku.

Jsem přesvědčen, že se všech 66 profesorek a profesorů jmenovaných letos v červnu zde v Karolinu zhostí této odpovědnosti se ctí. Dovolte mi, abych vám k tomu popřál mnoho sil a úspěchů.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.