Rektor UK profesor Václav Hampl • foto: red. • 1. července 2013

Prohlášení rektora Univerzity Karlovy k projektu Studenti píší Wikipedii

Klíčovým posláním Univerzity Karlovy je rozvoj a šíření poznání a vzdělanosti. Jako smysl své existence to nachází už ve slavném a univerzitě drahém textu Karlovy zakládací buly, kde se mluví o tom, že ti, kdo „lační po plodech vědění“ mají díky univerzitě najít „stůl k pohoštění prostřený“. Tomuto závazku univerzita po staletí své existence dostávala době přiměřenými prostředky. Jinak tomu nemůže být ani dnes, v době nebývalého rozvoje technologií pro předávání, sdílení, vyhledávání a šíření poznatků.

Jak dnes velmi dobře ví každý student nejen vysoké, ale i střední a nezřídka i základní školy, stejně jako jejich učitelé, velmi významnou pozici v tomto novém prostoru zaujala během pár let své existence Wikipedie. Její hodnota ovšem zásadně závisí na kvalitě zpracování jednotlivých hesel dobrovolnými přispěvateli. Potřeba kompletního a komplexního, z primárních zdrojů vycházejícího a na ně odkazujícího zpracování jednotlivých hesel se nabízí jako logické téma pro vysokoškolské studenty, kteří se právě takovým způsobem potřebují naučit s fakty systematicky a kriticky pracovat.

Proto jsem velmi rád, že se mnoho kolegů zapojilo do projektu Studenti píší Wikipedii. Tím, že pomáhají budovat nástroj pro šíření vědění, současně rozvíjejí svoji vlastní intelektuální kapacitu. Kromě jiného to posiluje vědomí, že i s Wikipedií (a dalšími podobnými nástroji) – při vší její užitečnosti – je nutno zacházet s kritickým vědomím, že nemůže být neomylná. Tato velmi vhodná a užitečná aktivita má moji jednoznačnou podporu. Rád bych povzbudil všechny, kteří v rámci své pedagogické, studijní či osobní aktivity přispívají k tvorbě Wikipedie. Uvážit, zda zapojení do projektu Studenti píší Wikipedii není vhodnou formou podpory vzdělávacích cílů, doporučuji všem pedagogům univerzity.

Výsledky studentských prací by neměly končit v šuplících. Úkolem celé akademické obce – samozřejmě včetně všech studentů – je pečovat o vzdělanost společnosti. Wikipedie je jednou z možných cest, jak toto poslání realizovat.

V této souvislosti bych také rád poděkoval dobrovolníkům z občanského sdružení Wikimedia Česká republika, kteří se neúnavně věnují spolupráci s vysokými školami v Česku.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.