19. července 2013

Reakce rektora UK k návrhu na udělení čestného titulu doktor honoric causa


Univerzita Karlova v Praze


From: Zidek Petr <Petr.Zidek@lidovky.cz>

Date: 8. července 2013 13:39:18 GMT+02:00

Subject: [rektor #217481] lidové noviny - prosba / U. Eco


Vážený pane rektore,

připravuji článek o tom, proč vědecká rada UK, které jste členem, nedoporučila udělení dr. h. c. Umbertu Ecovi. Můžete mi, prosím, napsat, zda jste hlasoval pro, či proti, a pokud to druhé, proč?

Podle mých informací hrál v diskusi před hlasováním roli i fakt, že Umberto Eco údajně podpořil sovětskou invazi v roce 1968. Můžete mi, prosím, potvrdit, zda je to pravda, a případně, o jaký Ecův text se tento poznatek opírá?

Srdečně zdravím a přeji hezký den

Petr Zídek

Lidové noviny - příloha Orientace

Anděl Media Centrum

Karla Engliše 519/11

150 00 Praha 5 - Smíchov

Tel: 724 014 479



REAKCE PANA REKTORA UK, PROF. VÁCLAVA HAMPLA

Připravuji článek o tom, proč vědecká rada UK, které jste členem, nedoporučila udělení dr. h. c. Umbertu Ecovi. Můžete mi, prosím, napsat, zda jste hlasoval pro, či proti, a pokud to druhé, proč?

Všechna hlasování Vědecké rady Univerzity Karlovy o konkrétních osobách jsou tajná.

Podle mých informací hrál v diskusi před hlasováním roli i fakt, že Umberto Eco údajně podpořil sovětskou invazi v roce 1968. Můžete mi, prosím, potvrdit, zda je to pravda, a případně, o jaký Ecův text se tento poznatek opírá?

I když znalci nejspíše poměrně bouřlivou diskuzi zejména v italských médiích o poněkud udivujícím postoji Umberta Eca k sovětské invazi do Československa v srpnu 1968 pamatují, nemyslím, že to hlasování Vědecké rady UK nějak významně ovlivnilo. Během diskuze před hlasováním o tom totiž nebyla řeč. Ani proděkan Filozofické fakulty, který za nepřítomného děkana návrhy fakulty na zasedání Vědecké rady UK uváděl a zdůvodňoval, toto téma nezmínil.

S maximálním respektem diskutovala Vědecká rada UK nesporný vědecký význam prof. Eca i jeho širší kulturní působení. Univerzita Karlova ovšem (stejně jako většina významnějších světových univerzit) při rozhodování o čestných doktorátech přihlíží také ke konkrétnímu přínosu specifického vztahu dané osoby k univerzitě. Absence údajů o takovémto kladném vztahu (nebo alespoň perspektiva do budoucna) byla na zasedání Vědecké rady UK široce diskutována.


Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

rektor Univerzity Karlovy v Praze



Za správnost:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz


V Praze dne 9/7/2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.