Helena Zdráhalová • foto: red. • 30. září 2013

Nejdřív Pasov, pak Praha. Studenti si užili česko-německý festival práva

Studenti UK mají během svého studia řadu možností vycestovat a rozvíjet své znalosti a schopnosti v zahraničí. Jednou z takových příležitostí je i Festival práva Praha – Pasov (Rechtsfestival Prag – Passau), který společně připravují Právnické fakulty ExternĂ­ odkaz Univerzity Karlovy a Univerzity v Pasově. Stovka českých a německých studentů tak strávila společně minulý týden v Praze i v Pasově (nejen) na přednáškách věnujících se českému a německému právu.

Festivalu se zúčastnila padesátka českých a padesátka německých studentů práv

Festivalu se zúčastnila padesátka českých a padesátka německých studentů práv

„Tento festival má dva cíle. Za prvé jde o to, aby studenti slyšeli špičkové přednášky nejen českých, ale i zahraničních odborníků a aby vyučující se studenty vzájemně sdíleli své zkušenosti. Festival není ale jenom o přednáškách, má také kulturní a společenský přesah. Lidé se během něj seznámí a třeba i spřátelí, navážou bližší kontakty a poznají obě města i obě univerzity,“ popsal cíle festivalu proděkan Právnické fakulty UK profesor Milan Damohorský.

Zatímco první polovinu týdne studenti strávili na Univerzitě v Pasově, ve středu se přesunuli do Prahy. V obou městech vyslechli celou řadu přednášek zaměřených na české a německé právo v evropském kontextu. Věnovali se právu Evropské unie, obchodnímu právu, právu životního prostředí či legislativě postihující svět internetu. Vybraná témata posluchačům přiblížili vždy čeští a zahraniční přednášející, studenti tak získali přehled o českém i německém kontextu.

Všechny přednášky probíhaly v němčině

Všechny přednášky probíhaly v němčině

„Program festivalu ovlivňují aktuální potřeby a dění. Věnovali jsme se proto i ústavnímu právu, rozebírali jsme postavení prezidentů, volby. Německo má krátce po parlamentních volbách, nás brzy čekají,“ upozornil na aktuálnost programu proděkan Damohorský.

Právě přednášky o ústavním právu obou zemí české i německé studenty zaujaly. „Bylo velmi zajímavé seznámit se s Ústavou České republiky a poznat Prahu i zdejší univerzitu,“ usmívala se studentka Univerzity v Pasově Marie-Charlotte Riehl. Její spolužačka Ines Müller přikyvovala a dodala, že ji velmi zaujala jedna z přednášek, kde se hovořilo také o povahových rozdílech mezi Čechy a Němci a z nich plynoucích odlišnostech ve způsobu komunikace. „Zatímco Němci kladou důraz na detaily a jsou více racionální, Češi prý jednají hodně intuitivně, spíše kladou důraz na osobnost člověka. To mě docela překvapilo,“ zamýšlela se Ines.

Festival práva nabízí zájemcům různorodý program

Festival práva nabízí zájemcům různorodý program

Přednášky věnující se srovnání českého a německého ústavního práva vychvalovali také čeští účastníci festivalu. „Zaujala mě široká nabídka témat, navíc je dobré, že vše probíhá v němčině, je to výborná příležitost procvičit si jazyk. Nejvíc se mi líbila přednáška o Evropské unii a pak vystoupení pana doktora Wintra, které se týkalo české ústavy a postavení prezidenta,“ podotkla studentka práv na Univerzitě Karlově Iva Břízová.

Její spolužák Petr Pospíšil zase vyzdvihl skvělou organizaci celého festivalu, jehož součástí nebyla jen série přednášek, ale také řada kulturně-společenských akcí. Studenti se tak setkali s německým velvyslancem působícím v České republice, prohlédli si Karolinum i Poslaneckou sněmovnu, v Německu je zase přijal starosta Pasova a podívali se i do známého tamního vydavatelského domu.

Právě rozmanitost programu přivedla organizátory k tomu, aby celou akci pojmenovali festival. „Pod pojmem festival si představujeme něco zajímavého, pestrého a rozmanitého, takto má vypadat i tento týden,“ podotkl proděkan Damohorský.

Festival se koná obvykle jednou za tři roky, letos proběhl již jeho čtvrtý ročník. Otevřen je studentům pražských práv i studentům práv na Univerzitě v Pasově a letos poprvé také dalších německých právnických fakult.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.