doc. JUDr. Věra Štangová CSc. • foto: red. • 21. září 2013

Na Právnické fakultě UK se rozvinula tuzemská debata o whistleblowingu

Katedra pracovního práva a práva sociálního zabezpečení spolu s katedrou obchodního práva v rámci svého Specifického vysokoškolského výzkumu 2013 pořádaly 12. září na Právnické fakultě UK mezinárodní konferenci Whistleblowing a související aspekty.

Konference se konala s cílem rozvinout odbornou debatu, prozkoumat a řádně analyzovat všechny relevantní právní, ale i mimoprávní aspekty institutu, který je nazýván whistleblowing a jehož obsah (a pojetí) není v České republice ještě zcela ustálen a ani explicitně a komplexně upraven. Zjednodušeně řečeno jde o právní ochranu oznamovatele, který upozorní (např. zaměstnavatele, obchodního partnera, orgány veřejné moci atp.) na škodlivé jednání, se kterým se setkal při svém zaměstnání nebo obchodní praxi. Součástí by přitom měla neodmyslitelně být (s přihlédnutím k principu presumpce neviny) i ochrana dobrého jména osoby, na kterou bylo oznámení učiněno, a to nejméně do té doby, než se podezření prokáže.

V zastoupení děkana Právnické fakulty profesora Aleše Gerlocha přivítala účastníky konference proděkanka docentka Věra Štangová. Ocenila iniciativu a aktivitu členů pořádajících kateder, zejména vedoucího katedry pracovního práva a práva sociálního zabezpečení a hlavního řešitele projektu Specifického vysokoškolského výzkumu docenta Jana Pichrta a také činnost doktora Jakuba Morávka, který se podílel na organizačním zajištění konference. Z katedry obchodního práva byla do příprav zapojena hlavně doktorka Kateřina Eichlerová.

Proděkanka Štangová ocenila skutečnost, že se konference zúčastnila téměř stovka odborníků z oblasti teorie i praxe. A to jak ze všech tuzemských, tak i zahraničních právnických fakult, dále z řady advokátních kanceláří, z Kanceláře veřejného ochránce práv, inspektorátů práce a mj. také z několika významných nadnárodních korporací působících v České republice i z řad společenských organizací věnujících se této problematice.

Konference se konala pod záštitou předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů RNDr. Igora Němce, který se jí také osobně zúčastnil. Čestným hostem konference byl i Dr. Ferdinand Trauttmansdorff, velvyslanec Rakouské republiky v České republice.

Přednesené příspěvky vyjdou v brzké době také ve sborníku.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.