22. listopadu 2013

Laudatio pronesené prorektorem profesorem Petrem Volfem

Vážení přítomní, dovolte mi, abych Vám krátce představil pana profesora Pyška a jeho práci.

Prof. RNDr. Petr Pyšek, CSc., je v současnosti naším nejvýznamnějším přírodovědcem v oborech ekologicky orientované biologie. Je jedním ze zakladatelů invazní biologie, tedy vědy, která studuje šíření nepůvodních druhů vlivem lidské činnosti a též sleduje ekonomické dopady působené těmito zavlečenými druhy.

Pan prof. Pyšek patří mezi vědce, kteří vybudovali moderní základy tohoto oboru. Navrhl například celosvětově přijímanou klasifikaci nepůvodních druhů a na národní úrovni pak vytvořil kompletní přehled zavlečených druhů české flóry. Spolupracuje s nejvýznamnějšími zahraničními pracovišti invazní biologie, je zapojen do mnoha mezinárodních pracovních skupin a podílí se na řešení několika rozsáhlých projektů Evropské unie.

Jedním z významných přínosů prof. Pyška je také vedení odborného časopisu Preslia, vydávaného Českou botanickou společností. To, že tento časopis je periodikem s nejvyšším impaktním faktorem registrovaným v ČR, je především jeho zásluha.

Prof. Pyšek je jedním z mála českých vědců, kteří pravidelně publikují v nejrespektovanějších odborných časopisech, jako jsou Nature, Science a Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. Ve svém oboru se řadí mezi nejcitovanější vědce na světě. Má přes 15 000 citací na Google Scholar, přes 10 000 citací na WoS, z toho jen vloni přes 1400. Podle C indexu, což, zjednodušeně řečeno, je indikátor kvality publikací v lékařských a přírodních vědách, je v České republice badatelem s největším mezinárodním vlivem na svůj obor.

Naše přední vědecké instituce jsou si kvalit prof. Pyška dobře vědomy a v nedávné době mu udělily svá prestižní ocenění: cenu Praemium Academiae a Cenu rektora UK za tvůrčí činnost. V roce 2011 pak získal ocenění nejvyšší, neboť byl zvolen členem Učené společnosti.

Odborné působení prof. Pyška a jeho výzkumné skupiny je dlouhodobě spjato se dvěma vědeckými institucemi – Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy a Botanickým ústavem Akademie věd. Pan profesor je příkladem mimořádně úspěšné spolupráce těchto pracovišť, která zahrnuje také výchovu studentů doktorského a magisterského studia.

Domnívám se, že prof. Pyšek může být vzorem pro novou generaci českých výzkumníků usilujících o globální excelenci v základním výzkumu a přeji mu, aby mezi studenty biologie Přírodovědecké fakulty nalezl co možná nejvíce svých kvalitních následovníků.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.